veliki uspjeh

Buffettova kompanija dostigla tržišnu vrijednost od bilion dolara

Autor: Biznis.ba
Buffettova kompanija dostigla tržišnu vrijednost od bilion dolara
Foto: Warren Buffett

Kompanija Berkshire Hathaway poznatog investitorskog stratega Warrena Buffeta dostigla je tržišnu kapitalizaciju od 1 bilion dolara u srijedu, prva netehnološka kompanija u SAD-u kojoj je to uspjelo.

Dionice konglomerata sa sjedištem u Omahi porasle su više od 28% u 2024, daleko iznad S&P 500′s dobitka od 18%. Granica od 1 bilion dolara pređena je samo dva dana prije nego što “Čudo iz Omahe” puni 94 godine.

Dionice su porasle više od 1% da bi u srijedu dosegle maksimum od 699.699 dolara, što mu je omogućilo da premaši 1 bilion dolara, po FactSet-u.

Prekretnica “je dokaz finansijske snage firme i vrijednosti franšize,” rekla je Keti Sifert, analitičar u CFRA Research. “Ovo je značajno u vrijeme kada Berkshire predstavlja jedan od rijetkih preostalih konglomerata koji danas postoje”, prenio je CNBC.

Za razliku od šest drugih kompanija u klubu od bilion dolara (Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta), Berkshire je poznat po svom fokusu na staru ekonomiju koju simbolišu firme poput BNSF Railway, Geico i Dairy Queen. (Iako je njegova značajna pozicija u Apple-u pomogla u postizanju nedavnih dobitaka., prenosi Investitor me. 

Buffett, predsjednik i izvršni direktor, preuzeo je kontrolu nad Berkshireom, tada tekstilnom kompanijom u problemima 1960-ih i transformisao je u veliko carstvo koje ima dionice u najjačim firmama u sektorima osiguranja, željeznice, maloprodaje, proizvodnje i energetike, s neuporedivom bilansom stanja i tvrđavom gotovog novca.

“To je počast gospodinu Buffettu i njegovom menadžerskom timu, jer su poslovi ‘stare ekonomije’... ono što je izgradilo Berkshire. Ipak, ove kompanije trguju po relativno mnogo nižim procjenama u odnosu na tehnološke kompanije koje nijesu glavni dio Berkshireovog poslovnog miksa”, rekao je Andrew Krigemen, analitičar u TD Cowenu. „Štaviše, Berkshire je to postigao kroz konglomeratnu strukturu, model koji mnogi smatraju ‘arhaičnim’, budući da su korporacije sve više prelazile na specijalizaciju tokom decenija.”