Kompanije

Burger King i dalje radi u Rusiji uprkos obećanju da će izaći sa tog tržišta

Autor: Biznis.ba
Burger King i dalje radi u Rusiji uprkos obećanju da će izaći sa tog tržišta

Burger King i dalje je otvoren u Rusiji uprkos tome što je vlasnik franšize obećao napustiti to tržište prije više od godinu dana.

Iz restorana Brands International (RBI), koji posjeduje 15 posto franšiznih poslova brze hrane u Rusiji, rekli su da trenutno nemaju novih informacija o svom izlasku s ruskog tržišta.

Kompanija je u martu prošle godine saopćila da je započela proces napuštanja Rusije.

Od izbijanja rata u Ukrajini, zapadne firme bile su pod pritiskom da napuste Rusiju. Kritičari su optužili RBI da održava Putinov režim time što se nije odrekao svog udjela u svom ruskom poslovanju.

RBI, jedna od najvećih svjetskih kompanija za restorane brze hrane, navela je svoj komplicirani ugovor o franšizi kao razlog za poteškoće u pokušaju izlaska iz zemlje. Kazali su kako u ovom poslu imaju tri partnera za oko 800 restorana.

David Shear, predsjednik RBI-a, rekao je da je glavni operater Burger Kinga u Rusiji odbio zatvoriti prodajna mjesta nakon prvih napada na Ukrajinu. Ali, dodao je da je kompanija započela proces rješavanja svojih 15 posto vlasničkog udjela i da će to potrajati neko vrijeme.

Dok Burger King i dalje posluje u Rusiji, njegov najveći rival McDonald's, koji je bio korporativni vlasnik većine njegovih restorana, uspio je napustiti zemlju.

(Biznis.ba)