fca

Citigroup kažnjen sa basnoslovnom cifrom zbog greške u trgovini dionicama

Autor: Biznis.ba
Citigroup kažnjen sa basnoslovnom cifrom zbog greške u trgovini dionicama
Foto: X

Britanski regulatori izrekli su u srijedu ukupnu kaznu od 62 miliona funti (72,7 miliona eura) Citigroup-u zbog greški u njenim sistemima trgovanja koji su zamalo rezultirali štetovanjem dionica vrijednih 189 milijardi dolara na evropska tržišta.

Državna Uprava za finansijsko ponašanje (FCA) izrekla je novčanu kaznu od skoro 28 miliona funti (32,8 miliona eura) za Citigroup, dok ju je Banka Engleske kaznila sa još skoro 34 miliona funti (39,9 miliona eura), navodi se u saopštenju nadležnih.

Regulatori su smanjili svoje kazne 30% jer je Citigroup pristao da riješi problem. Bez tog popusta, kombinovana kazna bi premašila 88 miliona funti (103,2 miliona eura).

Banka Engleske je istakla incident u maju 2022. kada je jedan od „iskusnih“ trgovaca banke greškom prodao dionice u vrijednosti od 1,4 milijarde dolara na evropskim berzama, prenosi Investitor me.

U svom saopštenju, FCA navodi da je neimenovani trgovac namjeravao da proda dionice u vrijednosti od 58 miliona dolara, ali je napravio “grešku u unosu”, što je rezultiralo narudžbom za prodaju 444 milijarde dolara.

Citigroupovi sistemi blokirali su 255 milijardi dolara od toga, što znači da je 189 milijardi dolara poslato na njenu trgovačku platformu za prodaju “u ostatku dana”. Ukupno je prodato dionica u vrijednosti od 1,4 milijarde dolara prije nego što je trgovac otkazao transakciju.

Nakon incidenta, Citigroup je preduzeo korake da “poboljša i ojača” sigurnost svojih trgovinskih sistema, saopštila je centralna banka.

„Firme koje se bave trgovinom moraju imati uspostavljene efikasne kontrole kako bi upravljale rizicima. Citigroup nije ispunio standarde koje očekujemo u ovoj oblasti, što je rezultiralo današnjom kaznom”, rekao je Sam Woods, zamjenik guvernera i glavni izvršni direktor PRA.