Kompanije

Coca-Cola najavila nove predsjednike Grupe za regije u Evropi, Bliskom Istoku i Africi

Autor: Biznis.ba
Coca-Cola najavila nove predsjednike Grupe za regije u Evropi, Bliskom Istoku i Africi
EMEA je najveća i najraznolikija grupa u Kompaniji, sa šest poslovnih jedinica, 120 zemalja i trećinom svjetske populacije: 2,4 milijarde ljudi. Koumettis je trenutno na poziciji predsjednika poslovne jedinice za Centralnu i Istočnu Evropu (CEE).

Koumettisa će na poziciji šefa za CEE koja uključuje odgovornost za 26 zemalja, od Italije do Rusije, naslijediti Lana Popović, koja je trenutno na poziciji generalnog direktora franšize za Sjeveroistočnu Evropu.

Popović je prethodno vršila dužnost generalne direktorice za područje Baltika i Poljske. Coca-Coli se pridružila 2001. godine, te obavljala različite funkcije u istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Popović će direktno odgovarati Koumettisu.

Nikos Koumettis je predsjednik poslovne jedinice The Coca-Cola Company za Centralnu i Istočnu Evropu i odgovoran je za operacije kompanije u 26 zemalja od Rusije do Italije.

Prije nego je imenovan na sadašnju poziciju, Koumettis je bio na poziciji predsjednika poslovne jedinice The Coca-Cola Company za Centralnu i Južnu Evropu od 2011.g. do 2016.g. Na ovoj poziciji je nadgledao operacije Coca-Cole u 23 zemlje, uključujući zemlje članice Evropske unije, zemlje EFTA-e i Balkana.

Od dolaska u The Coca-Cola Company 2001. godine, Koumettis je obavljao pozicije predsjednika poslovne jedinice za Kanadu; predsjednika poslovne jedinice za Adria regiju i Balkan, koja uključuje odgovornost za devet različitih zemalja, uključujući Bugarsku, Rumuniju, Srbiju i Hrvatsku; i generalnog direktora za regiju Jugoistočnog Mediterana, koja uključuje odgovornost za Grčku i Kipar.

Prije dolaska u Coca-Colu, bio je na pozicijama u marketingu za Kraft Jacobs Suchard, bavio se prodajom i distribucijom za velikog grčkog distributera Elgeka, te pozicije u komercijali i logistici za Papastratos S. A./Phillip Morris, najveću duhansku kompaniju u Grčkoj.

Koumettis je diplomirao poslovnu administraciju na Američkom koledžu u Grčkoj i završio je master studije međunarodnog marketinga na Strathclyde poslovnoj školi.

Lana Popović je generalna direktorica The Coca-Cola Company franšize za Rusiju, Poljsku, Ukrajinu, Bjelorusiju, Latviju, Litvaniju, Estoniju i Moldaviju. Popović radi za Coca-Colu od 2001. godine, a njen angažman uključuje vodeće pozicije u generalnom menadžmentu, strategiji i marketingu.

Popović je 2006. godine imenovana za direktoricu marketinga za Hrvatsku a kasnije za Bosnu i Hercegovinu. Imenovana je za operativnu direktoricu za Grčku 2011. godine. Godinu dana kasnije, je imenovana za operativnu direktoricu za Jugoistočnu Evropu, sa odgovornošću za sedam zemalja, uključujući Grčku i Srbiju.

Popović je 2016. godine imenovana za generalnu direktoricu franšize Coca-Cole za Poljsku i područje Baltika, a 2017. godine je imenovana je za generalnu direktoricu franšize novoformirane jedinice franšize za Sjeveroistočnu Evropu, gdje je bila odgovorna za vođenje održivog rasta Coca-Cola poslovanja u osam zemalja.

Popović je završila ekonomski fakultet na Univerzitetu u Zagrebu, u Hrvatskoj.

Biznis.ba / Klix.ba