53 miliona eura

Continental u prvom kvartalu poslovao s gubitkom

Autor: Biznis.ba
Continental u prvom kvartalu poslovao s gubitkom
Foto: Unsplash

Njemački proizvođač automobilskih dijelova Continental izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju poslovao s gubitkom, istaknuvši pad evropske proizvodnje vozila na početku godine.

U periodu od januara do marta Continental je poslovao s neto gubitkom od 53 miliona eura. U istom prošlogodišnjem periodu zabilježio je neto dobit od 382 miliona eura.

Konsolidirani prihod pao je za pet posto, na 9,8 milijardi eura. Prilagođena operativna dobit više je nego prepolovljena, na 196 miliona eura.

Svjetska proizvodnja osobnih automobila i lakih privrednih vozila blago se smanjila na početku godine, posebno u Evropi gdje je pala za tri posto, ističu u Continentalu. Izrazitiji rast bilježila je samo Kina, za četiri posto, dodaju, prenosi SEEbiz.

Uprava očekuje poboljšanje u drugoj polovini godine.

"Uprkos slabom početku godine, vjerujemo da postoje prilike za rast u svim sektorima firme i zato smo potvrdili naše procjene za fiskalnu 2024. godinu", rekla je glavna finansijska direktorica Katja Garcia Vila.

Svjetska proizvodnja vozila trebala bi se u ovoj godini zadržati na nivou 2023., uz mogući otklon od minus jedan do plus jedan posto, prognoziraju u njemačkoj kompaniji.

Continental i dalje prognozira da će godinu zaključiti s konsolidiranim prihodom u rasponu od 41 do 44 milijarde eura. U 2023. iznosio je 41,4.