Francuska kompanija

Danone se povlači iz Rusije zbog velikih finansijskih gubitaka

Autor: Biznis.ba
Danone se povlači iz Rusije zbog velikih finansijskih gubitaka
Foto: Danone

Francuska kompanija Danone dobila je potrebno dopuštenje ruskih regulatornih tijela za prodaju svog poslovanja u Rusiji.

Firma je štetu od transakcije procijenila na 1,2 milijarde eura.

"Kompanija Danone dobila je potrebna regulatorna odobrenja za prenos svojih operacija u Rusiji na Vamin R. Završetak ove transakcije očekuje se u narednim sedmicama", navodi se u priopćenju kompanije, prenosi agencija Interfax.

Francuski proizvođač mliječnih proizvoda podsjetio je da je transfer sredstava pokrenut u oktobru 2022. godine, javlja Mina.

"Ukupan gubitak koji je Danone zabilježio na svojim računima iznosi 1,2 milijarde eura", istaknuli su iz kompanije.

Prema podacima Jedinstvenog državnog registra pravnih osoba, tvrtka Vamin R registrirana je 25. septembra prošle godine. Vlasnici su Vamin Tatarstan s 99 posto i Ruslan Alisultanov s jedan posto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 13. marta dekret kojim se ukida privremeno upravljanje Federalnom agencijom za upravljanje imovinom, koja je u julu prošle godine preuzela upravljanje Danone Rusija i Danone Trade, kada su te tvrtke preimenovane u H&N i H&N Trade.

Krajem februara, Financial Times je izvijestio, pozivajući se na povjerljive dokumente, o planovima Danonea da proda svoj ruski posao firmi Vamin iz Tatarstana.

Prema tim dokumentima, firma Vamin pripada Mintimeru Mingazovu, koji je uveden u Upravni odbor H&N-a, nakon što je država preuzela upravljanje tvrtkom na čelu s ministrom poljoprivrede Čečenije Yakubom Zakryevom.