Sarajevo

Delić s menadžmentom BH Telecoma o izazovima zapošljavanja i zadržavanja kvalitetnih kadrova

Autor: Biznis.ba
Delić s menadžmentom BH Telecoma o izazovima zapošljavanja i zadržavanja kvalitetnih kadrova
Fena

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je danas sastanak s menadžmentom BH Telecoma, a fokus razgovora bio je na izazovima s kojima se kompanija suočava prilikom zapošljavanja kao kompanija iz javnog sektora.

Kako su kazali predstavnici uprave BH Telecoma glavni razlog koji otežava BH Telecomu da održi jednaku tržišnu poziciju u odnosu na konkurenciju jeste zakonska regulativa kojom se reguliše zapošljavanje u javnom sektoru.

Kao jedan od glavnih problema identificiranih na sastanku istaknuta je, svima poznata, birokratizacija procesa selekcije kandidata i prijema u radni odnos, što usporava sam proces zapošljavanja kvalitetnih kadrova, posebno u digitalnoj eri kada mladi kandidati preferiraju brže i efikasnije procese ili jednostavno odlaze na tržište zemalja EU i regije.

Nadalje, istaknuto je i da ograničenja koja propisuje trenutna regulativa otežavaju BH Telecomu da privuče i zadrži kvalitetan kadar, te ih sprječava da primijene moderne modele upravljanja ljudskim resursima.

Obzirom na navedene izazove, Ministarstvo rada i socijalne politike iskazalo je naklonost da ozbiljno razmotri prijedloge za izmjene zakona i uredbi kako bi se omogućilo javnim preduzećima i kompanijama s većinskim državnim vlasništvom da imaju fleksibilnije procedure zapošljavanja, te se barem dijelom premoste trenutno otežavajuće birokratske prepreke.

Ova inicijativa menadžmenta BH Telecoma ima zajednički cilj da, svim javnim kompanijama koje imaju potencijala, osigura fer tržišno učešće i omogući im da efikasnije upravljaju svojim ljudskim resursima i ostvare svoje poslovne ciljeve - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.