mnogi faktori utjecali

Deutsche Bahn ima nevjerovatno velik gubitak

Autor: Biznis.ba
Deutsche Bahn ima nevjerovatno velik gubitak
Foto: Deutsche Bahn

Deutsche Bahn u prvom je polugodištu zabilježio gubitak od 1,2 milijarde eura. Ovo razdoblje obilježili su štrajkovi i loši vremenski uvjeti. U istom razdoblju prošle godine gubitak je iznosio 71 milion eura.

U međuvremenu, poslovanje logističke filijale Schenker, koja je na prodaju, bilo je pozitivno. Ostvarila je operativnu dobit od 520 miliona eura, što je oko 100 miliona manje nego u istom razdoblju prošle godine, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Prihodi Grupacije Deutsche Bahn u prvih su šest mjeseci ove godine pali za tri posto, na 22,3 milijarde eura. Istodobno, kompanija je uspjela smanjiti dug za milijardu eura na oko 33 milijarde eura, prenosi SEEbiz.

Glavni finansijski direktor Levin Holle rekao je da je jedan od razloga lošeg polugodišnjeg poslovanja štrajk sindikata strojovođa zbog spora oko plaća. Prema njegovim riječima, radni sporovi željeznicu su koštali oko 300 miliona eura.

Predsjednik uprave Deutsche Bahna Richard Lutz očekuje da će firma na kraju godine ostvariti operativnu dobit. Firma ima velika ulaganja u infrastrukturu, pa očekuje povrat od države.