njemačka državna željeznica

Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera

Autor: Biznis.ba
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
Foto: X

Njemačka državna željeznica Deutsche Bahn suzila je popis potencijalnih kupaca filijale za teretnu logistiku DB Schenker na četiri, rekli su u petak za dpa izvori upoznati s ugovorom.

Potencijalni ponuđači uključuju privatne ulagače i firme iz Evrope i Bliskog istoka, rekli su izvori.

Deutsche Bahn stavio je DB Schenker na prodaju i zatražio neobvezujuće ponude za firmu kćer.

Preostala četiri potencijalna kupca sada će dobiti detaljnije informacije o poslovanju i financijama DB Schenkera prije poduzimanja sljedećeg koraka podnošenja obvezujućih ponuda.

Pojedinosti neobvezujućih ponuda, uključujući iznose ponuđene za DB Schenker, do petka nisu bile objavljene.

Izvori bliski dogovoru, međutim, rekli su da su dosad primljene ponude atraktivne i da bi prodaju teretne podružnice učinile ekonomski povoljnijom za Deutsche Bahn.

Ponude sugeriraju da bi željeznica mogla zaraditi više prodajom nego nastavkom upravljanja podružnicom, rekli su izvori, a piše SEEbiz.

U decembru 2022. nadzorni odbor Deutsche Bahna naložio je upravi firme da "ispita i pripremi prodaju do 100% DB Schenkera".

Deutsche Bahn kupca je počeo tražiti krajem prošle godine.

Očekuje se da će prodaja firme kćeri, koja ekonomski dobro stoji, zaraditi milijarde eura. Deutsche Bahn očekuje da će prihod iskoristiti za smanjenje značajnih nepodmirenih dugova željeznice, koji su nedavno narasli na oko 34 milijarde eura (37 milijardi dolara).

Kritičari već dugo pozivaju na prodaju jer vjeruju da se DB Schenker - sa svojim velikim udjelom cestovnog, zračnog i pomorskog transporta - ne uklapa u temeljnu željezničku djelatnost Deutsche Bahna.

Prošle je godine Deutsche Bahn prodao svoju filijalu Arriva koja se bavi autobusnim i željezničkim prometom sa sjedištem u Velikoj Britaniji.