njemačka

Deutsche Bahn mora otpustiti 30.000 radnika

Autor: Biznis.ba
Deutsche Bahn mora otpustiti 30.000 radnika
Foto: Arhiv

Deutsche Bahn (DB) planira otpustiti hiljade radnih mjesta, uglavnom u administraciji, nakon što je u prvoj polovici godine zabilježio neto gubitke od 1,2 milijarde eura.


"Namjeravamo smanjiti broj stalno zaposlenih za oko 30.000 u sljedećih pet godina", rekao je finansijski direktor DB-a Levin Hole (Holle) na predstavljanju finansijskog izvještaja.

To ukupno smanjenje otprilike odgovara "prirodnoj fluktuaciji" zaposlenika tokom dvije godine, rekao je Hole, dodajući da će samo ove godine biti ukinuto 1500 administrativnih poslova.

"U budućnosti moramo postići više željeznica, s manje ljudi", rekao je Hole. Pojasnio je da će digitalizacija i automatizacija pomoći da se administrativni poslovi obavljaju s manje ljudi, prenosi SEEbiz. 

Najava je stigla u trenutku kada se nacionalna željeznička kompanija suočava s nizom izazova, uključujući problem kašnjenja vlakova i pada broja putnika.

Problemi DB-a ove godine uglavnom se pripisuju ulaganjima, štrajkovima, infrastrukturnim problemima i ekstremnim vremenskim uvjetima.