Čak 25%

Dionice Trump Media pale zbog značajnog gubitka u 2023.

Autor: Biznis.ba
Dionice Trump Media pale zbog značajnog gubitka u 2023.
Foto: Unsplash

Cijena dionice Trump Media pala je u ponedjeljak nakon što je firme za aplikacije društvenih medija blisko povezana s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom izvijestila o neto gubitku od 58,2 miliona dolara uz prihod od samo 4,1 milion dolara u 2023. godini.

Dionice Trump Media & Technology Groupa pale su više od 25%.

Uprkos tom padu, tržišna kapitalizacija firme i dalje je bila veća od 6,8 milijardi dolara nakon što je njezina prijava 8-K Komisiji za vrijednosne papire otkrila gubitak za prošlu godinu.

Čini se da veći dio neto gubitka dolazi od 39,4 miliona dolara troškova kamata, navodi se u podnesku.

Glasnogovornik firme nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom nove prijave.

Podnesak pokazuje da je 2022. Trump Media imala neto dobit od 50,5 miliona dolara i ukupni prihod od samo 1,47 miliona dolara.

Firma je 2023. završila sa samo 2,7 miliona dolara u gotovini, stoji u podnesku.

Prošlogodišnji gubici Trump Media - vlasnika aplikacije Truth Social koju je bivši predsjednik rutinski koristio - mogli bi se nastaviti još neko vrijeme, prema firmi.

"TMTG očekuje da će imati operativne gubitke u doglednoj budućnosti", kaže se u podnesku koji je stigao sedmicu dana nakon što je firma počela trgovati pod oznakom DJT na Nasdaqu.

Podnesak također upozorava dioničare da bi Trumpova umiješanost u firmu mogla dovesti u veći rizik od drugih društvenih medija.

TMTG je također otkrio regulatorima da je firma identificirala "materijalne slabosti u svojoj internoj kontroli nad finansijskim izvještavanjem" kada je pripremala prethodni finansijski izvještaj za prva tri kvartala 2023. godine.