Kompanije

Dovoljno je reći Klas - Hrana puna ljubavi puni police nekoliko svjetskih tržišta

Autor: Biznis.ba

Klas d.d. Sarajevo, s tradicijom dugom 117 godina vodeći je bh. proizvođač u mlinsko-pekarskoj djelatnosti, te među vodećim proizvođačima tjestenine, slastičarskih i konditorskih proizvoda u BiH i regionu.

Godišnje Klas proizvodi oko 80.000 tona hrane, a upošljava skoro 900 radnika. Savremen i automatiziran proces proizvodnje, tradicija, neprocjenjivo iskustvo, široki asortiman proizvoda i njihov vrhunski kvalitet, te povjerenje i zadovoljstvo potrošača, formula su uspjeha ove kompanije kako na domaćem tržištu tako i van granica BiH.

- Izvoz je još uvijek mali dio naše realizacije. Mi radimo otprilike nekih 15% ukupnog prometa u izvozu. Naše ambicije i mogućnosti su da se izvozi bar onoliko koliko plasiramo na domaćem tržištu - istakao je Boris Brković, generalni direktor Klas d.d. Sarajevo.

Svaki segment proizvodnog procesa, počev od nabave sirovina i repromaterijala, preko njihovog skladištenja, do proizvodnje i isporuke gotovih proizvoda, savjesno prate vrhunski tehnolozi i radnici s dugogodišnjim iskustvom.

- Klas je članica jedne velike grupacije AS Holdinga u BiH i mi zajedno poslujemo na tržištu BiH i velikom dijelu Evrope ali i u daljim predjelima u svijetu - naglasio je Mirza Kasum, izvršni direktor za računovodstvo, finansije, kontroling i IT u Klas d.d. Sarajevo.

U vrijeme pojave koronavirusa i nestašice brašna na području Federacije BiH AS Holding pokrenuo je saradnju sa Razvojnom bankom Federacije BiH kako bi se obezbijedile dovoljne količine pšenice za proizvodnju brašna.

- Kao što znate Klas je u doba korone radio 45 dana neprekidno, nije gasio svoj mlin i za to je bila potrebna bila velika količina pšenice kako bi se samljelo dovoljno brašno i zadovoljilo domaće tržište za tim proizvodima. U to vrijeme nam je bila potrebna i velika kupovina pšenice koje u to vrijeme u BiH više nije bilo. Mi smo tu kupovinu morali izvršiti iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije... Mi smo sa Razvojnom bankom efikasno i brzo obezbjedili novčana finansijska sredstva koja smo iskoristili za kupovinu pšenice i za podmirenje tržišta u doba pandemije koronavirusa - dodao je Kasum.

 Razvojna banka Federacije BiH i Klas d.d. nekada su imali odličnu saradnju i preko 30 kreditnih plasmana u ukupnom iznosu preko 80 miliona maraka. Niz pozitivnih promjena koje su se desile u Razvojnoj banci garant su za budući nastavak saradnje.

- S obzirom na djelatnost kojima se bave, da su proizvodna organizacija, da imaju djelatnosti i poljoprivredu i izvoz, oni od nas mogu povlačiti kreditna sredstva od 2,5 po kamatnoj fikson stopi do 2,8% uz rokove od 12 do 15 godina, uz kratkoročne kredite po istim uslovima - rekao je Rasim Vladavić, direktor Sektora kredita Razvojne Banke Federacije BiH.

Klas godišnje u sigurnost, zdravstvenu ispravnost hrane i kontrolu kvaliteta uloži oko pola miliona KM.

- Do neke 2040-te godine cilj je da naši proizvodi budu prisutni na svakom tržištu svijeta. To možda djeluje ambiciozno i nerealno, ali odgovorno tvrdim da uz moderne tehnologije vi potrošača možete u bilo kojem dijelu svijeta dokučiti i plasirati mu proizvode samo je bitno da mi te promjene usvojimo i da je primijenimo u Klasu - istakao je za kraj Boris Brković, generalni direktor Klas d.d. Sarajevo.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=rY6JG70hnho[/embed]

Biznis.ba