proizvođač usisivača

Dyson otpušta oko 1.000 radnika u Velikoj Britaniji

Autor: Biznis.ba
Dyson otpušta oko 1.000 radnika u Velikoj Britaniji
Foto: X

Proizvođač usisavača Dyson planira otpustiti oko 1.000 radnih mjesta u Velikoj Britaniji, gdje trenutno zapošljava 3.500 ljudi.

Firma, poznata po svojim inovativnim sušilima za kosu, klima-uređajima i još mnogo toga, rekla je da je revizija njezinog poslovanja uslijedila dok se suočavala sa "sve žešćim i konkurentnijim globalnim tržištima".

“Brzo smo rasli i, kao i sve firme, s vremena na vrijeme preispitujemo naše globalne strukture kako bismo bili spremni za budućnost. Kao takvi, predlažemo promjene u našoj organizaciji, što bi moglo rezultirati otpuštanjem radnika,” rekao je izvršni direktor Dysona, Hanno Kirner, u izjavi poslanoj e-poštom CNBC-u.

“Dyson djeluje na sve žešćim i konkurentnijim globalnim tržištima, na kojima se tempo inovacija i promjena samo ubrzava. Znamo da uvijek trebamo biti poduzetni i agilni – principi koji Dysonu nisu novi.”

Firma je rekla da će ljudi čiji su poslovi ugroženi dobiti podršku kroz taj proces. Nije jasno hoće li to utjecati na globalna radna mjesta u ovoj fazi, prenosi SEEbiz.

Očekuje se da će UK ostati ključni istraživački i razvojni centar za Dyson, koji ima Institut za inženjerstvo i tehnologiju u Malmesburyju u Engleskoj.

Pregled poslovanja u firmi započeo je prije općih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je u maju najavio bivši premijer Rishi Sunak. Oporbena Laburistička stranka odnijela je uvjerljivu pobjedu na izborima, svrgnuvši s vlasti sadašnje konzervativce nakon 14 godina.

James Dyson, osnivač i glavni inženjer inženjerske firme, bio je glasan kritičar Sunaka, osuđujući njegova obećanja da će Britaniju učiniti "znanstvenom velesilom" u pismu londonskom The Timesu.