Detalji projekta uskoro

Dyson planira veliko ulaganje u Mađarskoj

Autor: Biznis.ba
Dyson planira veliko ulaganje u Mađarskoj
Foto: Unsplash

Proizvođač kućanskih aparata Dyson planira "veliko ulaganje" u Mađarskoj, rekao je ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó u srijedu u Singapuru.

Szijjártó je rekao da su održani "vrlo uspješni" razgovori o ulaganju firme sa sjedištem u Singapuru i da će detalji projekta biti objavljeni "u roku od nekoliko sedmica". Dodao je da se Mađarska za ulaganje takmičila s mnogim drugim zemljama.

Bilateralna trgovina između Mađarske i Singapura premašila je milijardu dolara prošle godine, rekao je, dodajući da su 24 mađarska izvoznika svinjetine i peradi nedavno dobila dozvolu za isporuke u tu azijsku zemlju.

Rekao je da će Mađarska naporno raditi na unaprjeđenju sporazuma o digitalnoj trgovini kada u drugoj polovici godine preuzme obnovljivo predsjedanje Vijećem Evropske unije. Mađarska će također izvršiti pritisak na jedanaest država članica EU-a koje još trebaju ratificirati sporazum o zaštiti ulaganja sa Singapurom da ga ispune, dodao je.

Mađarska je potpisala ugovor o dodjeli 30 stipendija godišnje studentima iz Singapura koji se upisuju na mađarska sveučilišta, kazao je - prenosi SEEbiz.

Szijjártó se tokom posjeta Singapuru sastao s Mohamadom Malikijem bin Osmanom, ministrom u Uredu premijera, i Grace Fu, ministricom zaduženom za trgovinske odnose, saopćilo je njegovo ministarstvo.