Tesla

Elon Musk: Povećavamo kompenzacijske pakete za inženjere umjetne inteligencije

Autor: Biznis.ba
Elon Musk: Povećavamo kompenzacijske pakete za inženjere umjetne inteligencije
Foto: X

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, rekao je da njegova firma povećava kompenzacijske pakete za one koji rade u inženjerskom timu umjetne inteligencije. Povećanje plata, rekao je Musk, reakcija je na pokušaje OpenAI-ja da preuzme Tesline inženjere.



“Agresivno su regrutirali Tesline inženjere s ogromnim ponudama za naknadu i nažalost bili su uspješni u nekoliko slučajeva”, rekao je Musk o naporima OpenAI-ja u zapošljavanju Teslinih inženjera, u svom X postu.


Musk je to izjavio reagirajući na priču the Information koja je objavljena u srijedu. Prema izvještaju, Teslin naučnik za strojno učenje, Ethan Knight, prelazi u Muskovu firmu za umjetnu inteligenciju xAI.

“Ethan se namjeravao pridružiti OpenAI-ju, pa je bilo ili xAI ili oni”, napisao je Musk na X-u.

Konkurencija za talente umjetne inteligencije, prenose svjetski mediji, zahuktava se dok se tehnološke firme utrkuju da postanu dominantni igrači na terenu. Osim što nude enormne plate, neki čelnici Big Techa primjenjuju i personaliziran pristup, kada su u pitanju inženjeri, prenose Financije hr.

Mark Zuckerberg, vlasnik firme Meta, navodno je pisao lične e-poruke istraživačima umjetne inteligencije u Googleovom DeepMindu. Zuckerbergova Meta čak je ponudila posao kandidatima bez provođenja bilo kakvih intervjua.

Suosnivač Googlea, Sergey Brin, morao je lično nazvati zaposlenika koji je razmišljao o odlasku iz Googlea na OpenAI. Brin je dao nekoliko obećanja kako bi uvjerio zaposlenika da ostane, uključujući i ponudu veće plate.

“Rat talenata za umjetnu inteligenciju najluđi je rat za zaposlenike koji sam ikada vidio”, rekao je Musk.