4,7 milijardi dolara

Emirates ostvario rekordnu dobit, potražnja za putovanjima raste

Autor: Biznis.ba
Emirates ostvario rekordnu dobit, potražnja za putovanjima raste
Foto: X

Avioprijevoznik Emirates sa sjedištem u Dubaiju u ponedjeljak je izvijestio o rekordnoj godišnjoj dobiti od 17,2 milijarde dirhama (4,7 milijardi dolara) za finansijsku godinu 2023.-2024., što je 63% više u odnosu na prethodnu godinu.

Glavna zračna firma koja nosi zastavu blještave komercijalne prijestolnice Ujedinjenih Arapskih Emirata uživa u stalnom oporavku sektora putovanja, šireći svoju mrežu ruta kako bi zadovoljila rastuću potražnju.

Najnovije brojke najvećeg svjetskog dugolinijskog zračnog prijevoznika bile su najbolje u njegovoj historiji i "potaknute su proždrljivim apetitom za putovanjima u različitim segmentima kupaca", navodi se u priopćenju Emirates Grupe.

Emirates je prevezao 51,9 miliona putnika u finansijskoj godini 2023.-24., što je povećanje od 19% u odnosu na prethodnu godinu, s prijavljenim povećanjem kapaciteta sjedala za 21%.

Prihodi zračnog prijevoznika porasli su 13% na 121,2 milijarde dirhama, a kapacitet zračnog prijevoznika porastao je za 20%, "zatvaranje jaza u odnosu na nivoe prije pandemije", navodi se u priopćenju.

"Tokom godine vidjeli smo veliku potražnju za zračnim prijevozom i uslugama povezanim s putovanjima širom svijeta, a budući da smo uspjeli brzo isporučiti ono što kupci žele, postigli smo izvanredne rezultate", rekao je predsjednik i izvršni direktor Emiratesa Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, prenosi SEEbiz.

“Ubiremo plodove godina neprestanih ulaganja u naše proizvode i usluge, u izgradnju snažnih partnerstava i sposobnosti naših talentiranih ljudi.”

Grupacija Emirates, koja se sastoji od zračnog prijevoznika i zračnih usluga te firme za zemaljske usluge dnata, zabilježila je svoje najbolje finansijske rezultate s rekordnom dobiti od 18,7 milijardi dirhama, što je skok od 71% u odnosu na prethodnu godinu.

Također je završila finansijsku godinu s najvećim novčanim saldom ikada od 47,1 milijardu dirhama i objavila dividendu od 4 milijarde dirhama za svog vlasnika, Investment Corporation of Dubai.

Vazdušna kompanija ne planira uskoro usporiti svoje širenje; ima više od 300 naručenih putničkih aviona.