Kompanije

Endeavour Energy istražuje prodaju za čak 30 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Endeavour Energy istražuje prodaju za čak 30 milijardi dolara
Foto: Endeavour Energy logo

Endeavour Energy Partners istražuje prodaju koja bi mogla procijeniti najvećeg privatnog proizvođača nafte i plina u permskom basenu, najvećem američkom naftnom polju, između 25 i 30 milijardi dolara, prema ljudima koji su upoznati s tim, saznaje Reuters.

Do prodaje bi došlo skoro 45 godina nakon što je teksaški naftaš Autry Stephens pokrenuo kompaniju koja će postati Endeavour. Ovaj 85-godišnjak odlučio je da iskoristi talas velikih poslova koji su zahvatili sektor, rekli su izvori.

Stephens je zatražio od bankara JPMorgan Chasea (JPM.N) da se pripreme za pokretanje procesa prodaje za Endeavour u prvom tromjesečju 2024., rekli su izvori, upozoravajući da nijedna transakcija nije sigurna i tražeći da ne budu identificirani jer su rasprave povjerljive.

Stephens je razmatrao ponude udvarača za Endeavour u prošlosti, uključujući i 2018. godinu, prenio je Reuters. On sada želi da riješi budućnost kompanije, a ne da dozvoli da njegovo imanje nakon njegove smrti odlučuje kome će ga prodati, rekli su izvori.

Endeavour i JPMorgan su odbili da komentarišu.

Operacije Endeavora obuhvataju 350.000 neto jutara (1.416 kvadratnih kilometara) u dijelu Midlanda u permskom škriljcavom bazenu koji se prostire na zapadnom Teksasu i istočnom Novom Meksiku.

Univerzum potencijalnih kupaca dubokog džepa za kompaniju veličine Endeavora je ograničen. Međutim, val konsolidacije koji pogađa industriju, budući da proizvođači nastoje povećati obim i zaključati najbolju površinu, pokazuje da će među rijetkima biti apetita.