Kompanije

Energetske grupe pokrenule su dva projekta zelenog vodonika u Italiji

Autor: Biznis.ba
Energetske grupe pokrenule su dva projekta zelenog vodonika u Italiji
italija_zastava

Četiri energetske kompanije najavile su u utorak dva odvojena projekta zelenog vodonika u Italiji dok se kreću da ponude čista goriva svojim kupcima i iskoriste novac koji dolazi iz fonda Europske unije za oporavak nakon pandemije.

Italijanski operater gasne mreže Snam  i kompanija Hera  izjavili su da su potpisali sporazum o razvoju lokacije za proizvodnju zelenog vodonika u blizini sjevernog grada Modene.

Odvojeno, italijanska jedinica francuske Engie i distributera gasa Società Gasdotti Italia (SGI) zajedno sa lokalnim industrijskim lobijem Consorzio Industriale Lazio rekli su da će proizvoditi zeleno gorivo u blizini Rima, piše Reuters.

Projekat vrijedan 20 miliona eura (21,6 miliona dolara) koji vode Snam i Hera uključuje postavljanje fotonaponske elektrane koja će opskrbljivati zelenu energiju elektrolizeru za proizvodnju vodonika iz vode. U punom kapacitetu proizvodit će 400 tona zelenog goriva godišnje.

- Vodonik je i dalje skup, ali bi se njegova cijena mogla prepoloviti na oko 5 eura po kilogramu ako vlada ponudi poticaje za smanjenje troškova, pored postojećih na kapitalne investicije, rekao je izvršni direktor Hera Orazio Iacono, dodajući da bi se cijena mogla smatrati konkurentnom od strane kupaca.

Zeleno gorivo će ići lokalnim grupama javnog prevoza, a moglo bi biti dostupno i energetski intenzivnim kompanijama sa sjedištem u blizini Modene, uključujući proizvođače pločica i automobilske grupe.

U svom poslovnom planu do 2026. godine, Snam je izdvojio milijardu eura za ulaganje u dekarbonizaciju, što uključuje i razvoj cjevovoda za dovođenje vodonika iz sjeverne Afrike u sjevernu Evropu, nazvanog Južni koridor.

Izvršni direktor jedinice za dekarbonizaciju Snam Piero Ercoli rekao je da će grupa sljedeće godine pokrenuti tržišni test za prekograničnu vodoničnu infrastrukturu.

Projekat koji uključuje Engie i SGI takođe planira da počne proizvodnju 2026. godine i da dostigne kapacitet od 400 miliona tona vodonika godišnje, saopštile su grupe. To će koštati 20 miliona eura, od čega će 9,5 miliona eura biti iz javnih sredstava.