telekomunikacijska oprema

Ericsson ponovo najavljuje trošak otpisa zbog američkog Vonagea

Autor: Biznis.ba
Ericsson ponovo najavljuje trošak otpisa zbog američkog Vonagea
Foto: X

 Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson najavio je trošak otpisa i u drugom tromjesečju, od 11,4 milijarde švedskih kruna (1,09 milijardi dolara), zbog nepovoljnog tržišnog okruženja američke firme za usluge u oblaku Vonage.


Ericsson je kupio američku firmu za komunikacije u oblaku 2022. godine, za 6,2 milijarde dolara. Vonage proizvodi sučelje za programiranje aplikacija (API) koje omogućuje 'komunikaciju' softvera različitih proizvođača, a posluje u sektorima kao što su zdravstvo, finansije, obrazovanje i transport.

Lani su zbog 'posustajanja Vonageovih ključnih tržišta' knjižili trošak otpisa od 32 milijarde švedskih kruna (tri milijarde dolara). Zaključili su prošlu godinu s neto gubitkom od 26,1 milijardu kruna (gotovo 2,3 milijarde eura), uz stagnaciju prihoda, pod pritiskom slabe prodaje u Sjevernoj Americi, troškova restrukturiranja i otpisa u Vonageu, prenosi SEEbiz. 

U srijedu istaknuli su da očekuju slabiji rast tržišta za neke Vonageove proizvode i najavili otpis milijardu dolara nematerijalne imovine u drugom tromjesečju.