wero

Evropske finansijske firme pokrenule sistem za mobilno plaćanje

Autor: Biznis.ba
Evropske finansijske firme pokrenule sistem za mobilno plaćanje
Foto: Ilustracija

Skupina evropskih banaka i finansijsko-tehnoloških firmi objavila je da je trgovcima i potrošačima omogućila mobilno plaćanje sistemom wero, signaliziravši konkurenciju američkim kartičarskim i digitalnim divovima i finansijsko-tehnološkim firmama.

“Trgovci koji koriste Computopovu platformu Paygate sada imaju pristup werou”, objavila je Evropska inicijativa za plaćanje (EPI).

Sistem je osmišljen po uzoru na švicarski Twint, a obuhvata 14 evropskih banaka, uključujući nizozemske ABN Amro te ING, francuske BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole, Deutsche Bank. Projekt podržavaju i firme za obradu plaćanja Worldline i Nexi koje posluju i u Hrvatskoj.

Cilj je evropskim trgovcima i potrošačima omogućiti međusobne novčane transfere i transakcije u maloprodaji digitalnim novčanikom koji bi trebao eliminirati posrednike u plaćanju i smanjiti troškove, prenose Financije hr.

EPI želi konkurisati američkim finansijskim divovima poput Mastercarda i Vise, te Googleovim i Appleovim aplikacijama i PayPalu, napominje novinska agencija dpa.

“Uz transakcije, vizija za wero obuhvaća i usluge s dodanom vrijednošću, uz potencijalno uključivanje inovativnih opcija kao što su kupi odmah, plati kasnije, koje bi podržale banke, te provjeru digitalnog identiteta (e-ID) i integraciju programa maloprodajnih firmi za nagrađivanje lojalnosti”, objavljeno je na internetskoj stranici EPI-ja.

Wero će ojačati evropski suverenitet u platnom prometu, utvrdio je član upravnog odbora Njemačke udruge štedionica (DSGV) i predsjednik nadzornog odbora EPI-ja Joachim Schmalzl. Dodao je da u Evropi do sada nismo imali vlastiti zajednički sistem plaćanja.

Čak i etablirani sistemi poput njemačkog Girocarda i francuskog Cartea Bancaira obavljaju prekogranična plaćanja uz podršku kompanija izvan Evrope, naglasio je.