loše ponašanje zaposlenika

FAA otvorila istragu o Boeingu 787

Autor: Biznis.ba
FAA otvorila istragu o Boeingu 787
Foto: Unsplash

Savezna uprava za zrakoplovstvo priopćila je u ponedjeljak da je otvorila istragu o Boeingu 787 Dreamliner nakon što je proizvođač aviona rekao da su neki zaposlenici počinili "loše ponašanje" tvrdeći da su neki testovi dovršeni.

FAA je rekla da istražuje je li Boeing dovršio inspekcije kako bi potvrdio odgovarajuće spajanje i uzemljenje na mjestima gdje se krila spajaju s trupom na određenim avionima 787 Dreamliner "i jesu li zaposlenici firme možda krivotvorili evidenciju aviona".

Agencija je rekla da "u isto vrijeme, Boeing ponovno pregledava svih 787 aviona koji su još u proizvodnom sistemu i također mora izraditi plan za rješavanje flote u službi."

Dionice Boeinga pale su 1,5% na 177,03 dolara u ponedjeljak kasno poslijepodne.

Upitan za komentar, Boeing je 29. aprila poslao e-poštu Scotta Stockera, koji vodi program firme 787, zaposlenicima u Južnoj Karolini gdje se sastavlja 787, prenosi SEEbiz.

Stocker je u e-poruci rekao da je zaposlenik vidio nešto što se činilo kao nepravilnost u potrebnom testu sukladnosti 787.

Stocker je u e-poruci rekao da smo nakon primitka izvješća "brzo pregledali stvar i saznali da je nekoliko ljudi kršilo pravila firme tako što nisu proveli traženi test, nego su zabilježili posao kao dovršen."

Stocker je rekao da je Boeing odmah obavijestio FAA "o onome što smo saznali i poduzima brze i ozbiljne korektivne mjere s više" zaposlenika.

Dodao je, "naš inženjerski tim je procijenio da ovo loše ponašanje nije stvorilo trenutni problem sigurnosti leta."

Boeing je u aprilu rekao da očekuje sporije povećanje stope proizvodnje i isporuka svojih 787 Dreamliner širokotrupnih aviona dok se firma bori s nedostatkom dobavljača "za nekoliko ključnih dijelova".