za 1,4% posto

Februar američkim fabrikama donio porast narudžbi

Autor: Biznis.ba
Februar američkim fabrikama donio porast narudžbi
Foto: Unsplash

Američke su fabrike u februaru dobile 1,4 posto više narudžbi nego u januaru, objavilo je američko Ministarstvo trgovine.

Rast je bio nešto veći nego što su analitičari Wall Streeta očekivali, no narudžbe su u januaru pale za 3,8 posto. U godinu dana od februaru prošle godine obim narudžbi porastao je za jedan posto.

Narudžbe za civilne putničke i teretne avione porasle su 24,6 posto na mjesečnom nivou u februaru, nakon pada od 63,5 posto u februaru. Narudžbe motornih vozila i dijelova porasle su u februaru za 0,3 posto, dok su ukupne narudžbe u transportnom sektoru porasle za 3,3 posto, nakon pada od 18,3 posto u januaru, prenosi SEEbiz.

Narudžbe strojeva i hardvera u februaru su porasle 1,8 posto, narudžbe računala i elektronike pale su 1,4 posto, a narudžbe kućanskih aparata i električne opreme pale su 2,1 posto.

Narudžbe takozvanih osnovnih kapitalnih dobara, isključujući vazduhoplovstvo i odbranu, koji su dobar prediktor budućih investicijskih odluka kompanija, u februaru su bile 0,7 posto veće nego u januaru.