Kompanije

Firma "Greben" iz Novog Travnika: Sve više posla pa stalno povećavaju broj zaposlenih

Autor: Biznis.ba
Firma "Greben" iz Novog Travnika: Sve više posla pa stalno povećavaju broj zaposlenih

Firma „Greben“ iz Novog Travnika osnovana je 2005. godine. Nalazi se u Industrijskoj zoni „Bratstvo“ Novi Travnik, a bave se metalskom proizvodnjom, odnosno proizvodnjom metalnih konstrukcija.

Pružaju usluge 3D modeliranja u softveru SolidWorks te CATIA, bilo da se radi o potpunom razvoju proizvoda ili tek podršci razvojnom tim.

Pružaju brojne usluge

Pružaju brojne usluge

Kovanje vijaka

Raspolažu sa 1.000 kvadrata proizvodnog prostora u kojem se nalaze CNC obradni centri za struganje, glodanje, brusilice za ravno brušenje, brusilice za unutrašnje i vanjsko brušenje.

Trenutno zapošljavaju 32 radnika koji rade u proizvodnji alata za kovanje vijaka, alata za valjanje navoja, ploče i valjci, kontrolnika za navoje, reduktora, transportnih uređaja, dijelova za automobilsku industriju, rezervnih dijelovi za termoelektrane i željezare.

- Naša proizvodnja je praćena zavidnim znanjem iskusnih inžinjera i kvalificiranih radnika. Posjedujemo svu opremu za CNC struganje, glodanje, brušenje, profilno brušenje i ozubljenje. Zbog sve većeg obima poslova, firma svake godine povećava broj uposlenika. Trenutno je plan uposliti još 10 novih radnika - kaže Mujo Manđuka, direktor firme i suvlasnik sa Šabanom Rizvićem.

Kroz godine poslovanja vršili su dizajniranje i izradu različitih vrsta metalnih konstrukcija, uglavnom za rudnike i termoelektrane. Izdvajaju proizvodnju reduktora, grabuljastih i trakastih transportera, sigurnosnih ventila, mašina za odmotavanje platna i kracera.

CNC tehnologija sve više napreduje i usavršava se, pa je gotovo nemoguće zamisliti moderni strojni park bez CNC-a. Prednosti upotrebe CNC-a su mnogobrojne, a jedna od najvažnijih je da CNC može bez posebnih napora operatera izvršiti više operacija u jednom ciklusu rada.

Mandžuka: Savremene mašine

  • Mandžuka: Savremene mašine

Brža izrada

Specifičnost firme „Greben“ je, između ostalog, u opremljenosti savremenim mašinama koje omogućavaju kvalitetniju i bržu izradu dijelova, bolje režime rada te maksimalnu preciznost.

- U današnje vrijeme sve više proizvodnih kompanija prelazi na savremene mašine za obradu, upravljanje CNC sistemima. To zahtijeva određene upravljačke programe, postprocesore. Postoje različiti CAD/CAM alati koji omogućavaju izradu programa na računaru te simulaciju izrade proizvoda. Naš tim inžinjera s dugogodišnjim iskustvom uvijek ima rješenje za zahtjeve kupaca - ističe Manđuka.

Izvoze širom Evrope

Firma „Greben“ radi za domaće i inozemno tržište. Značajan su bh. predstavnik firmi metalnog sektora, naročito na hrvatskom i srbijanskom tržištu, ali i zemljama širom Evrope. Od 2008. godine posjeduju certifikat ISO 9001:2015. a od 2007. certifikat EN ISO 9001:2000.

Biznis.ba / Avaz