Atos

Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću

Autor: Biznis.ba
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Foto: X

Francuska vlada signalizirala je tokom vikenda kompaniji za kibernetičku sigurnost Atos da želi kupiti dio njenog poslovanja, svrstavši ga u kategoriju "strateški važnog" poslovanja.

"Ovog vikenda poslao sam Atosu pismo namjere o kupovini svih aktivnosti vezanih za državu", rekao je ministar finansija Bruno Le Maire u nedjelju u razgovoru za informativni kanal LCI.

Želimo da se i druge kompanije uključe u vladinu potencijalnu ponudu za taj dio Atosovog poslovanja, dodao je ministar, ne navodeći pojedinosti.

Konzorcij na čelu s državnim holdingom APE-om obuhvatit će i druge "francuske državne aktere", rekao je Le Maire, odbijajući ih imenovati.

Prihod od 900 miliona eura
Atos osigurava komunikacije francuske vojske i obavještajnih službi i proizvodi servere za super računara, a dio poslovanja koji vlada želi kupiti zapošljava oko 4.000 radnika i ostvaruje prihod od oko 900 miliona eura, rekao je u nedjelju dužnosnik ministarstva finansija za informativni kanal LCI, a prenosi Index hr.

Francuski mediji špekuliraju da bi u kupovini mogli učestvovati i proizvođači oružja Thalesa i Dassault Aviationa.

Thales i Atos odbili su komentarisati, a Dassault Aviation nije bio odmah dostupan za komentar.

Cilj je sastaviti ponudu do juna, rekao je dužnosnik ministarstva financsja, koji nije želio navesti procijenjenu vrijednost Atosovog poslovanja, prema pismu namjere.

Formiranje konzorcija nije uslov, ali jest cilj, dodao je. Trenutno nije jasno koliki bi udio u Atosu država kupila.

Atos trenutno provodi dokapitalizaciju i prikupio je 1,2 milijardu eura izdanjem novih dionica i novim kreditima, što će značajno smanjiti vrijednost aktualnih vlasničkih udjela.