Kršenje autorskih prava

Google kažnjen sa 250 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Google kažnjen sa 250 miliona eura
Foto: Unsplash

Francusko tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja u srijedu je saopćilo da je kaznilo Google s 250 miliona eura (271,73 miliona dolara) zbog kršenja povezanih s pravilima EU-a o intelektualnom vlasništvu u odnosu s izdavačima medija.

Google se obavezao da neće osporiti činjenice u sklopu postupka nagodbe, saopćilo je tijelo za nadzor, dodajući da je firma također predložila niz mjera za otklanjanje određenih nedostataka, prenosi Reuters.

Kazna je povezana sa sporom o autorskim pravima u Francuskoj oko internetskog sadržaja u slučaju koji je pokrenut zbog pritužbi nekih od najvećih francuskih novinskih kuća, uključujući Agence France Presse (AFP).

Činilo se da je spor riješen 2022. kada je američki tehnološki div odustao od žalbe na početnu kaznu od 500 miliona eura izdanu na kraju velike istrage koju je proveo Autorite de la Concurrence.

U izjavi od srijede nadzorno tijelo je reklo da je Google prekršio uslove četiri od sedam obveza dogovorenih u sporazumu o nagodbi, uključujući vođenje pregovora s izdavačima u dobroj vjeri i pružanje transparentnih informacija.

Google nije bio odmah dostupan za komentar.