Saradnja googlea i izraela

Google podijelio otkaze radnicima koji su protestvovali protiv izraelskog ugovora

Autor: Biznis.ba
Google podijelio otkaze radnicima koji su protestvovali protiv izraelskog ugovora
Foto: Ilustracija/Pexels

Google je otpustio više od dvadesetak zaposlenika koji su ove sedmice protestvovali protiv ugovora s izraelskom vladom. 

Zaposlenici su organizovali proteste unutar Googleovih kancelarija u New Yorku i Sunnyvaleu u Kaliforniji. U Sunnyvaleu su ušli u kancelariju izvršnog direktora Google Clouda Thomasa Kuriana.

Nosili su transparente na kojima je pisalo: "Nema više genocida za profit" i "Stojimo uz palestinske, arapske i muslimanske zaposlenike Googlea." Glasnogovornik firme je kazao za CNN da su protesti dio dugogodišnje kampanje grupe organizacija i ljudi koji uglavnom ne rade u Googleu.

"Mali broj protestanata je ušao u nekoliko naših lokacija. Fizičko ometanje rada drugih zaposlenika i sprječavanje pristupa objektima jasno je kršenje naših pravila i potpuno neprihvatljivo ponašanje", rekao je glasnogovornik.

"Na kraju smo morali pozvati policiju jer su se oglušili na više zahtjeva da napuste prostorije. Nakon sprovedene interne istrage prekinuli smo radni odnos s 28 zaposlenika", dodao je glasnogovornik firme

Google i Amazon imaju ugovor vrijedan 1.2 milijarde dolara za pružanje usluga izraelskoj vladi i vojsci.

Radi se o projektu Nimbus. "Ovaj čin odmazde jasan je pokazatelj da Google više cijeni ugovor vrijedan 1.2 milijarde dolara s genocidnom izraelskom vladom nego vlastite radnike", naveo je jučer pokret No Tech for Apartheid (Nema tehnologije za aparthejd), prenosi Index hr.

Google Cloud i Izrael
Ugovor Google Clouda s izraelskom vladom potječe iz 2021. godine, kada je firma objavila da će pružiti usluge Izraelu kako bi se zemlja mogla bolje nositi s izazovima u javnom sektoru, uključujući zdravstvo, prijevoz i obrazovanje.

No Times je ranije ovog mjeseca objavio, citirajući interni dokument firme, da je korisnik Google Clouda izraelsko Ministarstvo odbrane, nakon čega su uslijedili protesti. No Tech for Apartheid navodi da je Google nakon sukoba Izraela i Hamasa izradio prilagođene alate za izraelsko Ministarstvo odbrane i da je povećao broj ugovora s izraelskom vojskom.

Googleov glasnogovornik je kazao da Google Cloud podržava brojne vlade širom svijeta, uključujući izraelsku.