Mostar

Granit dobio 'uslovnu' koncesiju: Partner ima 6 mjeseci za uplatu 20 miliona KM

Autor: Biznis.ba
Granit dobio 'uslovnu' koncesiju: Partner ima 6 mjeseci za uplatu 20 miliona KM
Koncesija za Granit

Jablanički "Granit" koji se nalazi u stečaju, danas je dobio koncesiju za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko građevinskog kamena gabra na lokaciji Čehari.

Koncesija važi 30 godina, ali je uslovna i ukoliko strateški partner ne uplati preko 20 miliona KM u narednih šest mjeseci, koncesija se poništava. 

Ministar privrede u Vladi HNK Zanin Vejzović rekao je da je izvršna vlast na ovaj način pružili ruku Granitu te se nada da će ova kompanija konačno stati na svoje noge.

Abid Šarić, stečajni upravnik Granita, rekao je da je potpisivanje ugovora o koncesiji jedan veliki korak ka stvaranju preduslova za konačan i efikasan završetak kompletnog stječajnog programa. 

- To će značiti da će Granit, nadam se, još nam određene aktivnosti koje predstoje, konačno u potpunosti zaokružiti i pravno, da kažem, uokviriti svoje poslovanje, svoju egzistenciju i da će on i u buduće biti oslonac razvoja, ne samo Općine Jablanica i HNK, nego Federacije, pa i Bosne i Hercegovine jer da se radi zaista o jednom potentnom preduzeću sa izuzetnom sirovinom kojom raspolaže, koja je Božije davanje, koje nema nigdje u svijetu i sa svim predouslovima da to zaista bude jedan nosilac razvoja, rekao je. 

Trenutno je u Granitu 187 radnika, a 90% proizvodnje se izvozi. Najviše u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku ...

- Vlada je odgovorna za koncesiju. Jedan od uslova da dobije se koncesija bilo je da Granit pronađe strateškog partnera. Ono što smo mi tražili klauzulom u ugovoru o koncesiji je sljedeće: Da, koncesija se izdaje na 30 godina pod uslovom da u narednih šest mjeseci strateški partner uđe u posao, rekao je ministar Vejzović. 

To znači da u narednih šest mjeseci strateški partner, sarajevska kompanija Lake, mora uplatiti iznos od 20.533.813,84 KM na račun Granita. Ukoliko do toga ne dođe, koncesija nakon šest mjeseci prestaje važiti. 

Stečajni upravnik dodaje da slijedi dobijanje dozvole za izvođenje radova i dozvole za eksploataciju.

- I kad se ti uslovi ispune, strateški partner će položiti sve stvari na žiro račun i krenut će se sa izmirivanjem. Nama sad poslije ovog ugovora slijedi podnošenje zahtjeva za dozvolu za eksploataciju, nadležnon Ministarstvu, kad dobijemo to rješenje slijedi podnošenje zahtjeva za dozvolu za izvođenje radova. Tu sad imam prateće dokumentaciju u smislu da li je Granit osposobljen, ima li opreme, mašina i tako dalje. Mislim tu je više administrativni postupak, nakon toga slijedi uplata sredstava, slijedi izmirenje obaveza, preuzimanje društva i to bi trebalo da bude to, kaže Šarić. 

Na pitanje da li postoji još uvijek interes partnera, Šarić navodi da partner pokazuje interes i da su u kontaktu. 

- Priložili su garanciju banke, priložili su svoj biznis plan, znam da su već do sada investirali u istraživanje,  u izradu projekata, u snimanje stanja i tako dalje, ne mala sredstva. Prema tome ja uopće ne sumnjam da će to uopće što završiti, naveo je Šarić. 

Na pitanje šta ukoliko se to ne desi, Šarić odgovara:

- Pa ne moramo odmah razmišljati, hajmo razmišljati da će to završiti. Hajmo učiniti sve da to završi. Vlada je pružila ruku. Ovo je početak. Nismo rekli da je sve kraj, ali od ovoga se počeli. Pratit ćemo korake, imam šest mjeseci, pratit ćemo šta se dešava i nastojat reagovat u trenutku, onako, kako je najbolje, kaže Šarić.