Kompanije

Gubici 'pojeli' imovinu Željeznica RS-a

Autor: Biznis.ba
Gubici 'pojeli' imovinu Željeznica RS-a
Kratkoročne obaveze "Željeznica RS“ na kraju prošle godine bile su veće od tekuće imovine ovog javnog preduzeća za najmanje 206,5 miliona maraka, upozorila je nezavisna revizorska kuća.

Sve to ukazuje, naveli su u izvještaju, na postojanje značajne neizvjesnosti da će preduzeće moći redovno da izmiruje obaveze i da posluje po načelu stalnosti poslovanja.

U revizorskom izvještaju “Željeznica RS-a” za 2017. godinu ponavlja se i dobro poznat podatak da ovo preduzeće kontinuirano posluje s gubitkom.

Revizorska kuća "Grant thornton“ dala je "Željeznicama RS“ mišljenje s rezervom za poslovanje u prošloj godini, a kao i za 2016. godinu naveli su stav uprave ovog gubitaša, da će zajedno sa vlasnicima, preduzeti neophodne aktivnosti s ciljem pribavljanja potrebnih sredstava da bi se omogućilo kontinuirano poslovanje.

Revizori napominju da je na kraju prošle godine preduzeće iskazalo obaveze prema Vladi RS-a u iznosu od 158,4 miliona KM, nastale po osnovu izmirenja dospjelih obaveza po kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, vlada Portugala, Srbije i Poljske, a koje je izvršna vlast izmirila uime Željeznica RS-a.

Na kraju prošle godine Željeznice RS-a su imale i obaveze po odnosu zarada i naknada radnicima u iznosu od 32,4 miliona.

Protiv ovog javnog gubitaša vodilo se čak 560 sudskih sporova ukupne vrijednosti 27,1 milion KM, od čega 493 radna spora, u vrijednosti od 11,1 milion KM.

Revizori su upozorili da iznosi konačnih gubitaka mogu biti uvećani po odnosu troškova ovih sudskih postupaka i zateznih kamata.

Biznis.ba / FENA