Kompanije

H&M u Španiji zatvara više od četvrtine prodavnica i otpušta 588 radnika

Autor: Biznis.ba
H&M u Španiji zatvara više od četvrtine prodavnica i otpušta 588 radnika
H&M

Švedska modna kompanija H&M objavila je jučer plan o zatvaranju više od četvrtine svojih prodavnica u Španiji i otpuštanju čak 588 radnika, navode lokalni sindikati.

Sindikati CCOO i UGT u zajedničkom saopćenju navode da će kompanija otpuštati radnike iz neutvrđenih organizacionih, proizvodnih i ekonomskih razloga, ali navode da je to prije svega zbog toga što se u toj zemlji nalazi najveći konkurent Zara Inditex, prenio je Reuters.

Prema godišnjem izvještaju H&M-a kompanija ima 91 prodavnicu i zapošljava skoro 4.000 ljudi u Španiji, od čega će, prema informacijama koje je dobla agencija, biti zatvoreno 28 prodavnica.

H&M navodi da će prioritet imati prodavnice na udarnim lokacijama i da će se "dosledno truditi da ostanu konkurentne".

Ovaj potez se podudara sa odlukama drugih velikih modnih prodavca širom svijeta, koji su zatvorili manje prodavnice poslednjih godina, istovremeno šireći vodeće filijale koje privlače veći promet i mogu se razvijati kao logistički centri za e-trgovinu.

Prema sindikalnim izvorima, H&M u Španiji takođe ima problema sa izostancima radnika, koji se žale na preopterećenost poslom.

U novembru 2022, H&M je najavio plan za otpuštanje 1.500 radnih mjesta širom svijeta kako bi smanjio troškove, a u Španiji je već 2021. godine redukovao svoj platni spisak za 400 ljudi.