Kompanije

H&M zatvara 28 trgovina u Španiji

Autor: Biznis.ba
H&M zatvara 28 trgovina u Španiji
Foto: Unsplash

Grupa H&M najavljuje zatvaranje 28 trgovina i otpuštanje gotovo 590 radnika u Španiji, što je potvrdila u petak.

Vijest su prvi otkrili sindikati Comisiones Obreras i Unión General de Trabajadores za Reuters, ističući da se ova odluka donosi zbog neodređenih organizacijskih, produktivnih i ekonomskih razloga.

Zatvaranje trgovina usmjereno je na više od jedne petine od ukupno 133 H&M-ove trgovine u Španiji, gdje je kompanija imala gotovo 4000 zaposlenih prema posljednjem godišnjem izvještaju iz 2022. godine.

Glasnogovornik H&M-a je izjavio da je prioritet kompanije imati trgovine na ispravnim lokacijama i ostati konkurentan te da kompnaija dosljedno procjenjuje svoj portfelj trgovina. To uključuje "unaprjeđenje iskustva kupovine u postojećim trgovinama, aktivno traženje novih prilika i donošenje informiranih odluka o zatvaranju trgovina kada je to potrebno".

Ovaj korak slijedi tek godinu dana nakon što je kompanija najavila smanjenje ukupnog broja zaposlenih za otprilike 1500 radnih mjesta u naporu da kontrolira administrativne i režijske troškove.

Kako prenosi Footwear News, izvršna direktorica Helena Helmersson tada je izjavila: "Program troškova i povećanja učinkovitosti koji smo pokrenuli uključuje reviziju strukture naše organizacije, a mi smo duboko svjesni činjenice da će to imati utjecaja na naše kolege. Pružit ćemo podršku našim kolegama kako bi pronašli najbolje moguće rješenje za sljedeći korak."

Ova odluka pridružuje se trendu među vodećim modnim trgovcima diljem svijeta koji su zatvarali manje prodajne lokacije posljednjih godina, dok su istovremeno proširivali glavne poslovnice koje privlače veći promet i mogu služiti i kao logistički centri za e-trgovinu.

U decembru je H&M opisao neto prodaju u četvrtom tromjesečju (septembar-novembar) kao "stabilnu" u usporedbi s prethodnom godinom, što iznosi 62.6 miliona švedskih kruna, odnosno gotovo 6 miliona dolara. Ukupna neto prodaja tvrtke pala je za 4 posto u lokalnim valutama u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine, piše Footwear News.

U razdoblju financijske godine od 1. decembra 2022. do 30. novembra 2023. zabilježen je rast neto prodaje od 6 posto, dosegnuvši 236 milijardi švedskih kruna, odnosno 22.6 milijardi dolara. Potpuni izvještaj za cijelu godinu bit će objavljeno krajem ovog mjeseca.

Sindikati su istaknuli da se H&M u Španiji suočava s problemima vezanim uz izostanke s posla i žalbama radnika na preopterećenost. Ipak, napomenuli su da su otpuštanja "preagresivna" te da je moguće tražiti rješenja koja ne uključuju gubitak radnih mjesta.

Sindikati tvrde da H&M "nikada nije odstupio od dogovorene povišice". Tu se referiraju na sporazum kompaniaj da će dodatno isplatiti prodavačima u španskim trgovinama 1000 eura tokokom 14 mjeseci, uz dodatne mjesečne bonuse povezane s prodajnim rezultatima u naredne dvije godine. Ova odluka je donesena kao odgovor na nezadovoljstvo izraženo među zaposlenicima tokom prošlog juna.

Radnici su tvrdili da H&M plaća manje od svojih glavnih konkurenata, uključujući Zaru u vlasništvu Inditexa, čije je sjedište u Španiji.

Španija čini 3.7 posto H&M-ove globalne radne snage, prema izvještaju za 2022.