konditorske firme

Hrvatska: Kandit najavio poskupljenje čokolade nakon Kraša

Autor: Biznis.ba
Hrvatska: Kandit najavio poskupljenje čokolade nakon Kraša
Foto: Unsplash

Kandit diže cijene čokolade nakon što je i Kraš najavio isti potez dok je Zvečevo poručilo da neće poskupjeti.

Cijena zrna kakaovca od početka je godine udvostručena, a to će uskoro osjetiti i krajnji potrošači, između ostalog, i u Hrvatskoj. U narednim mjesecima potrošače očekuju korigovane cijene čokolada na policama supermarketa.

Tri najveće konditorske firme u Hrvatskoj Index.hr je pitao za očitovanje oko poskupljenja čokolade.

"Cijene kakaovca u konstantnom su porastu od kraja 2021. godine. Prinosi kakaovca su već neko vrijeme slabi, prvenstveno zbog specifične virusne bolest Swollen shoot disease, koja pogađa farme. Nepovoljni klimatski uslovi su dodatan otežavajući element, a globalna potražnja raste. Iz svih navedenih razloga, cijene na berzi trenutno dosežu historijske nivoe te sukladno tome nas neminovno očekuju nove cijene čokolade i srodnih proizvoda na policama.

Mi kao proizvođač smo maksimalno umanjili prijenos povišene cijene sirovine na našeg potrošača optimizacijom proizvodnih procesa, ali i asortimana. Usprkos internim potezima, cijena gotovog proizvoda neće moći ostati ista te ćemo se morati prilagoditi tržištu i novonastaloj situaciji, a intencijom osiguranja pristupačne cijene za našeg krajnjeg potrošača.

Činimo sve što je u našoj moći da naši potrošači što manje osjete ove promjene i da mogu nastaviti uživati u našim proizvodima po pristupačnim cijenama i nakon srpnja, kad se mogu očekivati promjene u cijenama. Bojazni od nestašice čokolade nema i nadamo se da će se globalna situacija na burzama kakaovca uskoro stabilizirati", rekli su iz Uprave Kandita, piše SEEbiz.