Bolja ponuda proizvoda

Huawei udvostručio prihode u prošloj godini

Autor: Biznis.ba
Huawei udvostručio prihode u prošloj godini
Foto: Huawei

Kineska telekomunikacijska kompanija Huawei saopštila je da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.

Kompanija je također pripisala povećanje dobiti rastu prihoda od 9,6% na godišnjoj razini na 704,2 milijarde juana (99,18 milijardi USD). Neto dobit porasla je za 114,5% na godišnjoj razini na 87 milijardi juana.

Kvalitetnije poslovanje i prodaja nekih poduzeća također je pridonijela profitabilnosti, navodi Huawei a prenosi SeeBiz.

Huawei se vratio na tržište pametnih telefona 2023. tihim izdavanjem svog Mate 60 Pro u Kini krajem augusta. Recenzije su pokazale da uređaj nudi brzine preuzimanja povezane sa 5G — zahvaljujući naprednom poluvodičkom čipu. To je uprkos američkim ograničenjima od 2019. na mogućnost Huaweija da pristupi vrhunskoj tehnologiji američkih dobavljača.

Mate 60 Pro pomogao je povećati Huaweijevu prodaju u Kini. U četvrtom tromjesečju, isporuke pametnih telefona Huawei u zemlji porasle su za 47% u odnosu na prethodnu godinu, stavljajući kompaniju na četvrto mjesto po tržišnom udjelu, ispred Xiaomija, prema Canalysu. Apple je zadržao prvo mjesto s rastom isporuka od 6% na godišnjem nivouz, pokazuju podaci.

Huaweijev prihod porastao je za 0,9% na 642,3 milijarde juana u 2022., jer je kompanija stabilizovala svoje poslovanje u teškoj godini nakon pada prodaje od više od 28% u 2021. Neto dobit u 2022. pala je za 69%, što je najveći pad u historiji. Kompanija je u to vrijeme navela rastuće cijene robe, kontrolu pandemije u Kini i sve veću potrošnju na istraživanje i razvoj.

Huawei je također saopštio da je njegov posao s inteligentnim automobilskim rješenjima zabilježio rast prihoda od 128,1% u odnosu na prošlu godinu na 4,7 milijardi juana.

Kompanija prodaje softver i drugu tehnologiju automobilskim kompanijama. Također je sklopio partnerstvo s proizvođačem automobila za marku električnih automobila Aito.