pad dobiti

Hugo Boss iznevjerio očekivanja analitičara

Autor: Biznis.ba
Hugo Boss iznevjerio očekivanja analitičara
Foto: Hugo Boss

Hugo Boss je u četvrtak izvijestio o padu operativne dobiti u drugom tromjesečju od 42%, što je ispod tržišnih očekivanja, dvije sedmice nakon što je njemačka modna kuća srezala svoje godišnje prognoze jer ekonomski geopolitički izazovi smanjuju globalnu potrošačku potražnju.

Luksuzni sektor bori se sa slabijom prodajom i pritiscima na marže jer kupci pogođeni inflacijom smanjuju potrošnju na dizajnersku modu. Pad nekretnina i nesigurnost radnih mjesta u Kini pogoršali su problem.

"Slabljenje raspoloženja potrošača na većini tržišta dovelo je do brzog usporavanja rasta u cijeloj industriji, čemu nismo mogli u potpunosti pobjeći", rekao je izvršni direktor Daniel Grieder u izjavi, prenosi SEEbiz.

Hugo Boss je rekao da je njegova zarada prije poreza na kamate (EBIT) pala na 70 miliona eura (75,8 miliona dolara) u kvartalu, dok su analitičari koje je anketirao LSEG očekivali prosječno 81,9 miliona eura.

Njegov kvartalni neto prihod pao je 50% na godišnjoj razini na 39 miliona eura.

Zarade luksuznih kompanija u ovom tromjesečju pokazale su pritisak pod kojim je sektor, pri čemu i LVMH i konkurent Kering nisu ispunili predviđanja.