Inovacije

Hyundai i Kia osmislili zimske gume s lancima na izvlačenje

Autor: Biznis.ba
Hyundai i Kia osmislili zimske gume s lancima na izvlačenje
Foto: YouTube

Uprkos klimatskim promjenama i sve toplijim zimama, svake godine širom svijeta od posljedica snijega i poledica na cestama i dalje dolazi do saobraćajnih nesreća kao posljedica klizanja i nekorištenja obavezne zimske opreme, koja uključuje zimske gume i lance za snijeg.

Vodeći se spoznajom da mnogi vozači nemaju lance za snijeg ili ih ne znaju postaviti na svoje gume, Hyundai i Kia su razvili novu tehnologiju guma s integriranim lancima za snijeg koji se aktiviraju na pritisak dugmeta od strane vozača.

Nove gume koje naoko izgledaju poput običnih, koriste leguru s pamćenjem oblika i podijeljene su u nekoliko sekcija s utorima u kojima se nalaze površine koje imaju funkciju poput lanaca kada ih vozač aktivira.

To im omogućuje da iz tih utora na aktivaciju električnim signalom ispupče metalne površine koje će u vožnji prianjati na snježne i zaleđene površine poput lanaca i omogućiti vam sigurnu vožnju bez proklizavanja.

Valja naglasiti da se za sada radi samo o konceptu, no Hyundai i Kia su u fazi patentiranja tehnologije i namjeravaju istražiti ima li potencijal da se jednog dana nađe u automobilskim gumama koje ćete doista moći kupiti i koristiti.

Takve gume bi prije dolaska na ceste trebale proći i testove prometne regulative, koji će ocijeniti jesu li zaista učinkovite i sigurne za korištenje u vožnji.