Kompanije

IBM predstavio novi kvantni čip

Autor: Biznis.ba
IBM predstavio novi kvantni čip

Kompanija International Business Machines (IBM) jučer je predstavila novi kvantni kompjutorski čip za koji se nada da će za 10 godina služiti kao gradivni sklop većih sistema.

Stručnjaci širom svijeta rade na usavršavanju kvantnog računalstva koje se oslanja na kvantnu mehaniku kako bi dostigli računalne brzine koje su daleko veće od brzina klasičnih silikonskih kompjutera.

Izazov je razviti kvantne kompjutere koji su dovoljno pouzdani u stvarnom svijetu i da ustrajno nadmašuju konvencionalna računala. Microsoft, Google i kineski Baidu se zajedno sa start-upovima i državama takmiče u razvoju kvantnih strojeva.

Do sada su se stručnjaci za kvantna računala borili s pogreškama u podacima, ali IBM je danas predstavio novi način povezivanja čipova unutar strojeva te potom i njihovo povezivanje koje bi, u kombinaciji s kodom za ispravak pogrešaka, do 2023. moglo proizvesti izuzetne uređaje.

Prvi takav stroj koji će to koristiti nazvan je "Kvantni sistem dva" i on koristi tri "Heron" čipa, rekao je Dario Gil, potpredsjednik IBM-a i direktor istraživanja. Po njegovim riječima, očekuje se prilično stabilan napredak do 2029., kada će se vidjeti puni učinak tehnologije ispravljanja pogrešaka.

Poslije toga očekuje veliki skok u sposobnostima kvantnih strojeva, slično kako su se sistemi umjetne inteligencije sporo razvijali u posljednjih 15 godina, da bi tokom prošle godine postali daleko sofisticiraniji.

"Kvantni sistem dva" je prvi istinski modularni kvantni računalni sistem tako da ga tokom vremena možete nastaviti proširivati na sve veće i veće sisteme", rekao je Gil.

IBM nije jedini igrač na tom području. Startup PsiQuantum, koji na razvoju čipova sarađuje s GlobalFoundries, početkom godine je objavio da namjerava predstaviti komercijalni stroj unutar šest godina.

Očekuje se da će kvantna računala jednog dana ubrzati izračune nekih kalkulacija milion puta brže od najsnažnijih današnjih kompjutera, prenosi Hina.

(Biznis.ba)