Kompanije

Igman ponovo pokrenuo proizvodnju, radnici se vraćaju

Autor: Biznis.ba
Igman ponovo pokrenuo proizvodnju, radnici se vraćaju

Nakon što je u početku izbijanja pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini bio jedan od prvih klastera, u Konjicu je značajno bolja situacija. Posljednjih deset dana nema novozaraženih, a broj zaraženih i dalje je 28.

U fokusu je bio klaster “Igman”, a u kompaniji je privremeno bila obustavljena i proizvodnja. Ipak, Igman opet radi i proizvodi, radnici se postepeno vraćaju na posao.

Potvrdio je ovo jučer i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. U namjenskoj industriji radi negdje oko 3.100 radnika, kaže ministar, i dodaje da su aktiviranjem klastera "Igman" svi radnici u namjenskoj industriji na 14 dana obustavili proizvodnju, osim "Pretisa", koji je i u tom periodu nastavio da radi.

- Nakon 14 dana prekida, sva privredna društva iz namjenske industrije od danas rade u punom kapacitetu - "Igman", BNT Travnik, "Ginex" i sva privredna društva koja su vezana za namjensku industriju u Goraždu - "Pobjeda" i "Rudet". Također, u punom kapacitetu od danas rade i "Binas", "Zrak" i TRZ.

- Dakle, kompletna namjenska industrija danas funkcioniše kako je i planirano. Ovaj prekid od dvije sedmice mi smo iskoristili da se prema uputama kantonalnih i federalnih kriznih štabova izvrši dezinfekcija i priprema tunela za dezinfekciju. Svaka od tih firmi danas ima te tunele. Svi radnici koji ulaze i izlaze idu na dezinfekciju i potpuno su zaštićeni, dakle maske, rukavice i sve ono što je propisano - dodao je Džindić.

Napomenuo je i da su TRZ Hadžići i "Zrak" Sarajevo protekle dvije sedmice iskoristili da preorijentišu dio svoje proizvodnje, tako da danas uspješno proizvode zaštitne maske i vizire za policajce i zdravstvene radnike.

- Ove dvije kompanije imaju dovoljan kapacitet da se Kanton Sarajevo snabdije kompletno sa tim potrebama - naveo je Džindić.

Biznis.ba