španski tekstilni div

Inditex ponovo s rekordnom polugodišnjom dobiti

Autor: Biznis.ba
Inditex ponovo s rekordnom polugodišnjom dobiti
Foto: Pexels

Španski tekstilni div Inditex, koji između ostalog posjeduje i lanac modnih trgovina Zara, u prvom je polugodištu ostvario rekordnih 2,8 milijardi eura čiste dobiti.

Time je Inditex za deset posto premašio prošlogodišnju polugodišnju dobit, koja je također bila rekordna, prenosi francuska štampana agencija AFP.

Inditex je od januara do kraja juna ostvario 18,1 milijardu eura prihoda od prodaje, što je 7,2 posto više nego u istom razdoblju lani.

Kako navode iz firme, koja također posjeduje brendove Pull&Bear, Bershka, Massimo Dutti i Stradivarius, njihove su proljetne i ljetne kolekcije vrlo dobro prihvaćene od strane kupaca, prenosi SEEbiz.

"Dizajn i kvaliteta naše modne ponude te iskustvo koje nudimo našim kupcima, zajedno s učinkovitošću i sve većom održivošću našeg poslovanja, ključ su ovih rezultata", rekao je u izjavi izvršni direktor Inditexa Oscar Garcia Maceiras.

Kako prenosi AFP, analitičari su prije objave ovogodišnjih polugodišnjih poslovnih rezultata očekivali usporavanje rekordne dobiti koja je obilježila poslovanje u protekle četiri godine. No rezultati su pokazali da su se tradicionalni modni trgovci uspješno nosili sa žestokom konkurencijom jeftinih platformi za digitalnu kupnju kao što je kineski Shein.