ekonomska revitalizacija

Investicija turske kompanije smatra se najvećom privatnom investicijom u historiji El Salvadora

Autor: Biznis.ba
Investicija turske kompanije smatra se najvećom privatnom investicijom u historiji El Salvadora
Foto: X.com

Turska kompanija Yılport Holding uložit će gotovo 1,62 milijarde dolara u proširenje dva luka u El Salvadoru i zajedno s lokalnim lučkim vlastima njima upravljati, saopćila je vlada ove centralnoameričke države.


Predsjednik El Salvadora, Nayib Bukele, u objavi na platformi X u nedjelju navečer izjavio je da je ova investicija dio njegovog šireg plana ekonomske revitalizacije.

Yılport, koji također upravlja lukama u Gvatemali, Ekvadoru, Peruu i Evropi, uložit će sredstva kako bi utrostručio kapacitet luke Acajutla, najveće luke u El Salvadoru.

Također će uložiti u obnovu luke La Union, luke na istoku zemlje koja je zatvorena otkako je izgradnja završena 2008. godine.

Prema Bukeleovoj objavi, potrebni su radovi na produbljivanju luke prije nego što se ona može otvoriti, kako bi se omogućilo ulazak većim i težim brodovima.

Yılport i Salvadoranska autonomna komisija za luke (CEPA) zajednički će upravljati ovim lukama pod 50-godišnjim koncesijama za svaku, prema Bukeleu.

Luka Acajutla je do sada ove godine prevezla više od 3,1 milion metričkih tona tereta, prema službenim podacima.

Investicija turske kompanije smatra se najvećom privatnom investicijom u historiji El Salvadora.

"Čestitamo Yılport Holdingu, koji je ostvario najveću privatnu investiciju u historiji El Salvadora, i nadamo se da će investicija biti korisna za obje zemlje," navela je Ambasada Turske u El Salvadoru u objavi na platformi X.

Ranije ove godine, Yılport je najavio "predugovor" za dobivanje koncesija za upravljanje ovim lukama na 100 godina, iako zakon El Salvadora dopušta zajedničke koncesije do 40 godina.

Novi sporazum uspostavit će ono što je poznato kao "mješovito-ekonomska korporacija", koja nije podložna zakonskim ograničenjima..