Ariston Thermo Group

Italija izrazila negodovanje zbog preuzimanja njene kompanije u Rusiji

Autor: Biznis.ba
Italija izrazila negodovanje zbog preuzimanja njene kompanije u Rusiji
Foto: Arhiv

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gazprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona Thermo Group, objavio je ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani.

Tajani je na mreži X napisao da italijanska vlada traži razjašnjenje nacionalizacije firme Ariston Thermo Group, specijalizovane za opremu za grijanje i proizvodnju tople vode.

Dodao je da Italija u vezi s tim sarađuje sa Evropskom unijom i Njemačkom pošto je Bosch imao udio u vlasništvu te filijale italijanske firme.

Preuzimanje kontrole nad italijanskom firmom sprovedeno je po ruskom ukazu objavljenom u petak koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin, prenosi Beta.

Od početka ruske invazije Ukrajine, Moskva je preuzela ruske filijale više zapadnih kompanija, kao što su francuski Danon i danski proizvođač piva Carlsberg, prebacujući ih, kako je rečeno, pod svoju „privremenu kontrolu“.

Rusija je predstavila te mjere kao odgovor na zapadne sankcije ruskim firmama. Zapadni zvaničnici i neke od tih firmi su osudili „nacionalizaciju“ svoje privatne imovine u Rusiji.