Dave Calhoun

Izvršni direktor Boeinga napušta problematičnu kompaniju

Autor: Biznis.ba
Izvršni direktor Boeinga napušta problematičnu kompaniju
Foto: X

U velikom preokretu u vodstvu Boeinga, izvršni direktor Dave Calhoun izjavio je u ponedjeljak da namjerava napustiti problematičnu kompaniju do kraja godine. Također će napustiti i predsjednik upravnog odbora kompanije, kao i šef odjela za komercijalne avione.

Predsjednik Boeinga, Larry Kellner, neće se kandidovati za ponovni izbor na mjesto direktora odbora. Odbor je izabrao bivšeg izvršnog direktora Qualcomm-a, Stevea Mollenkopfa, da ga zamijeni.

Kompanija je također najavila da se Stan Deal, izvršni direktor Boeing Commercial Airplanes, povlači. Stephanie Pope, izvršna direktorica Boeinga od januara, preuzima njegovo mjesto odmah.

Boeing je potresao više od pet godina problema sa svojim avionima, uključujući dva smrtonosna sudara 737 Max-a 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi, a najnovije je bio incident s otkačenim vratima na avionu Alaska Airlines 737 Max u januaru, ostavivši veliku rupu na bočnoj strani aviona. Problemi su doveli do višestrukog povlačenja aviona zbog sigurnosnih problema i više od 31 milijardu dolara kumulativnih gubitaka, prenosi CNN:

U pismu upućenom zaposlenicima Boeinga u ponedjeljak, Calhoun je nazvao incident s avionom Alaska Airlines "prekretnicom za Boeing".

"Cijeli svijet gleda u nas", rekao je najavivši svoje planove o odlasku. "Popravit ćemo ono što ne funkcioniše i vratiti našu kompaniju na put oporavka i stabilnosti."

Calhoun, 66-godišnjak, dugogodišnji član odbora Boeinga, postao je predsjednik kompanije krajem 2019. godine, kada mu je odbor oduzeo tu titulu njegovom prethodniku Dennisu Muilenburgu. Imenovan je za izvršnog direktora nakon što je Muilenburg smijenjen u decembru te godine, preuzimajući dužnost u januaru 2020. godine.

Vrijeme Calhounove službe počelo je otprilike u sredini 20-mjesečnog povlačenja 737 Max-a zbog konstrukcijskog nedostatka koji je utvrđen kao uzrok dva sudara; i neposredno prije globalnog izbijanja pandemije Covid-a, što je uzrokovalo gotovo zaustavljanje zračnog saobraćaja i ogromne gubitke za aviokompanije na koje Boeing računa da kupe njegove avione.