Firma Ehang

Kina odobrila masovnu proizvodnju električnih dronova za prijevoz putnika

Autor: Biznis.ba
Kina odobrila masovnu proizvodnju električnih dronova za prijevoz putnika
Foto: X

Kineska uprava za civilno vazduhoplovstvo dala je zeleno svjetlo za masovnu proizvodnju električnih dronova s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem za prijevoz putnika.

Izdala je prvi certifikat u svijetu za proizvodnju ovog tipa aviona domaćoj firmi Ehang, što predstavlja važan korak na putu njihove masovne proizvodnje.

Dron EH216-S, visok 1,93 metra i širok 5,73 metra, može prevesti dva putnika brzinom od 130 kilometara na sat i s maksimalnim dometom od 30 kilometara. Može se koristiti u prijevozu putnika, za putovanja, u logistici, ali i za hitne mjere, prenosi SEEbiz.

Prema Reutersu, Ehang, globalni lider u razvoju tehnoloških platformi za urbanu zračnu mobilnost, već je prošlog oktobra dobio sigurnosni certifikat od Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kine za svoje putničke bespilotne letjelice, što je prvi korak prema načinima njihove šire komercijalne upotrebe.

Boeing, Airbus, United Airlines, Toyota i Stellantis su među firmama koje već ulažu u novi sektor električnih putničkih zrakoplova s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem, navodi Reuters.

Ovdje je jedan od najtežih izazova za sektor ispunjavanje strogih sigurnosnih zahtjeva, uglavnom zbog rada u gusto naseljenim urbanim sredinama, kao i zahtjeva u pogledu buke i onečišćenja zraka.