Kompanije

Kompanija Boeing predviđa da će se broj aviona udvostručiti do 2042. godine

Autor: Biznis.ba
Kompanija Boeing predviđa da će se broj aviona udvostručiti do 2042. godine

Kompanija Boeing saopćila je kako očekuje da će se broj komercijalnih aviona u narednih 20 godina širom svijeta udvostručiti.

Boeing procjenjuje da će do 2042. godine u upotrebi biti 48.575 aviona što je znatno više u odnosu na 24.500 koliko je registrovano 2022. godine.

"Sjeverna Amerika će dobiti 23 posto novih aviona, azijsko-pacifička regija 22 posto, Euroazija 21 posto, a sama Kina 20 posto", naveli su iz kompanije.

Kompanija očekuje kako će avioni kao što su 737 Max ili avioni A320 koje proizvodi Airbus dominirati u isporukama aviona.

"Tu potražnju će pokretati niskotarifni avioprijevoznici. Kraj oporavka od pandemije i krize odigrao se uglavnom onako kako smo očekivali, s nekim manjim razikama", rekao je Darren Hulst, potpredsjednik odjela za marketing kompanije Boeing.

U svojoj analizi Boeing se osvrnuo i na potražnju za teretnim avionima te su naglasili kako bi i ona trebala ostati jaka. Boeing također predviđa i da će rast zračnog teretnog saobraćaja nadmašiti ukupni porast globalne trgovine.

(Biznis.ba)