za 21%

Kompanija BYD pojačala prodaju u drugom kvartalu

Autor: Biznis.ba
Kompanija BYD pojačala prodaju u drugom kvartalu
Foto: Bloomberg

Kineska kompanija BYD zabilježila je porast prodaje električnih vozila od 21 posto u drugom kvartalu, smanjujući zaostatak za Teslom, nakon što je u prvom kvartalu prepustila titulu najvećeg svjetskog prodavca električnih vozila svom američkom rivalu.

BYD je prodao 426.039 električnih vozila u periodu od aprila do juna, prema proračunima agencije Reuters zasnovanim na njihovim mesečnim izvještajima o prodaji. To je oko 12.000 vozila manje od Teslinih procijenjenih isporuka vozila za drugi kvartal.

Očekuje se da će Tesla u utorak prijaviti pad isporuka vozila od šest procenata u drugom kvartalu, što je prvi put da će američka kompanija zabilježiti pad u dva uzastopna kvartala, zbog oštre konkurencije u Kini i sporije potražnje zbog nedostatka pristupačnih novih modela.

Kompanija bi mogla uskoro ponovo da prepusti svoju titulu prvaka u EV segmentu kompaniji BYD ako se stvarni rezultati pokažu slabijim od procijenjenih, pri čemu Barclays predviđa pad isporuka u drugom kvartalu od 11 procenata, što bi bio najveći pad za Teslu ikada.

Za poređenje, njegov najveći kineski konkurent BYD održao je stabilan rast u prodaji EV, dok su novi proizvođači EV, kao što je Nio, zabilježili izvanredan rast u prošlom kvartalu. Isporuke kompanije NIO vozila u drugom kvartalu su se više nego udvostručile na 57.300 jedinica.

Tesla se suočila sa preprekom nakon godina rapidnog rasta koji je pomogao da postane najvrijedniji proizvođač automobila na svijetu. U januaru su upozorili da će rast isporuka u 2024. godini biti „znatno niži“ kako se efekat višemjesečnih smanjenja cijena smanjuje.