Kompanije

Kompanija Pfizer tuži Mađarsku

Autor: Biznis.ba
Kompanija Pfizer tuži Mađarsku

Sudski dokument, do kojeg su došli novinari Politica, pokazuje da je Pfizer, zajedno sa svojim partnerom BioNTechom, pokrenuo pravni postupak protiv mađarske vlade još u januaru ove godine vezano uz isporuku cjepiva protiv covida-19.

Glasnogovornik Pfizera potvrdio je slučaj koji se odvija na belgijskom sudu.

"Razgovori s vladom u Budimpešti se nastavljaju", poručio je. Dokument pokazuje da se slučaj odnosi na plaćanje 3 miliona doza cjepiva BioNTech/Pfizer, u vrijednosti od oko 60 miliona eura. Spor je započeo kada je Mađarska u novembru prošle godine obavijestila Pfizer da ne namjerava platiti sporne doze farmaceutskoj firmi, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini.

Sudac je održao prvo ročište o slučaju u martu i odbacio Pfizerov zahtjev za brzom presudom. Od tada slučaj nije napredovao. Pfizerova tužba protiv Mađarske paralelna je s onom koju je farmaceutska kompanija pokrenula protiv Poljske. U oba slučaja, zemlje su tužene na građanskom sudu zbog odbijanja da preuzmu i plate isporuke cjepiva protiv covida-19.

Jučer je prvostepenski sud u Briselu održao kratko prvo ročište u vezi s Pfizerovim slučajem protiv Poljske. Obje strane dogovorile su odgodu ročišta do 30. januara. Spor se u slučaju Poljske vodi oko isporuke 60 miliona doza koje je zemlja odbila prihvatiti u aprilu prošle godine.

U to vrijeme, Varšava se pozvala na višu silu - navodeći kao razlog pritisak na svoje finansije nakon priljeva izbjeglica u jeku ruske invazije na Ukrajinu. Prošli mjesec, nedugo nakon izbora u Poljskoj, Pfizer je objavio da tuži Varšavu na sudu zbog propuštene isplate, koju je Politico procijenio na oko 1.2 milijarde eura.

(Biznis.ba)