Postignut dogovor

Kompromis o platama okončao štrajkove: Lufthansa ponovo stabilizuje letove

Autor: Biznis.ba
Kompromis o platama okončao štrajkove: Lufthansa ponovo stabilizuje letove
Foto: Unsplash

Zračni prijevoznik Lufthansa postigla je dogovor i sa sindikatom Ufo o platama kabinskog rukovodstom, čime je okončan višegodišnji prijepor koji je kulminirao nizom štrajkova i otkazivanjem letova od početka ove godine.

Tome je prethodio i sporazum sa sindikatom ver.di koji zastupa zemaljsko rukovodstvo, a sklopljen je krajem marta, nekoliko dana prije nego što je trebao započeti novi štrajk u vrijeme Uskrsa.

Dvije su strane sklopile kolektivni ugovor na period od tri godine, piše njemačka štampana agencija dpa i precizira kako je sporazumom predviđeno povećanje plata za 17,4 posto za 19.000 zaposlenih, i to u tri faze.

Uz to, kabinsko rukovodstvo dobit će i jednokratni inflatorni dodatak od 3.000 eura.

Sindikat je isprva tražio povećanje plata od 15 posto tokom 18 mjeseci. Prema dogovoru, do 1. maja ove godine planirano je povećanje plata od osam posto, do 1. marta 2025. rasti će dodatnih pet posto, a do 1. marta 2026. još tri posto, prenose Financije hr.

Podsjetimo, kabinsko rukovodstvo Lufthanse u prošlosti je štrajkalo u nekoliko navrata, posljednji put 12. marta.

Kompromis oko plata prošle sedmice je postignut i sa zaposlenicima u zračnim lukama koji rade kod privatnih izvođača njemačkih zračnih luka.

Isti je, navodi dpa, ostvaren uz pomoć posrednika.