južnokorejski avio-prevoznik

Korean Air naručuje 40 putničkih aviona od Boeinga

Autor: Biznis.ba
Korean Air naručuje 40 putničkih aviona od Boeinga
Foto: X.com

Južnokorejski nacionalni vazdušni prijevoznik Korean Air naručio je 40 putničkih aviona od američkog proizvođača Boeinga, javlja francuska novinska agencija AFP.


Riječ je o modelima 787 i 777X. Ugovor, koji uključuje mogućnost naknadne narudžbe dodatnih deset 787, vrijedan je 15 milijardi dolara (13,8 milijardi eura) prema kataloškim cijenama.

Dvije su firme danas službeno potpisale ugovor o narudžbi na sajmu zrakoplovne industrije u Farnboroughu u Velikoj Britaniji. Prema AFP-u, stvarna cijena je predmet pregovora koji su u toku i ovisi, između ostalog, o broju naručenih aviona i eventualnoj prethodnoj saradnji između strana.

Boeing se već neko vrijeme suočava s optužbama da njegovi avioni 787 i 777 imaju brojne sigurnosne nedostatke. Firma ih je nekoliko puta odbila i uvjeravala da svi avioni prije isporuke moraju proći zahtjevna i dugotrajna ispitivanja kvalitete, prenosi SEEbiz.

787 jedan je od Boeingovih aviona s najučinkovitijom potrošnjom goriva, a 777X, nadogradnja modela 777, Boeing još uvijek razvija. Očekuje se da će postati najveći i najštedljiviji dvomotorni putnički avion na svijetu.