povratak letova

Lufthansa će ponovo letjeti za Tel Aviv

Autor: Biznis.ba
Lufthansa će ponovo letjeti za Tel Aviv
Foto: Unsplash

Lufthansa Group Airlines nastavit će putničke letove za Izrael nakon više od mjesec dana, objavila je Lufthansa.

Letovi za glavni grad Izraela Tel Aviv nastavit će se u četvrtak, dok će letovi za glavni grad Libanona Beirut ostati zatvoreni.

Letovi za i iz Bejruta ostaju obustavljeni do 30. septembra, sažela je poruku prijevoznika njemačka novinska agencija dpa.

Obustavljeni su i letovi za Amman u Jordanu i Erbil u Iraku, ali su ponovno letjeli 27. augusta.

Grupacija Lufthansa, koja također posjeduje Austrian Airlines, Brussels Airlines, Swiss i Eurowings, odlučila je obustaviti letove za Bliski istok zbog napetosti između Izraela i Irana, koje izazivaju strahove da bi se rat iz Gaze mogao proširiti daleko u regiju, prenosi SEEbiz. Povod je bio raketni napad pokreta Hezbollah na područje okupirane Golanske visoravni krajem jula, u kojem je poginulo 12 djece. U isto vrijeme postojao je strah od uzvratnih mjera Izraela. Zabrana letova odnosila se na sve zrakoplovne firme u grupi.

Druge zrakoplovne firme, uključujući irski niskotarifni prijevoznik Ryanair, francusko-nizozemski prijevoznik KLM i britanski niskotarifni prijevoznik Easyjet, poduzele su slične mjere kao i Lufthansa, koja još nije obnovila letove.