Njemačka aviokompanija

Lufthansa obustavila letove za Teheran

Autor: Biznis.ba
Lufthansa obustavila letove za Teheran
Foto: Unsplash

Njemačka aviokompanija Lufthansa saopštila je da je obustavila letove za Teheran zbog situacije na Bliskom istoku, koji je u pripravnosti zbog moguće iranske odmazde za navodni izraelski vazdušni napad na iransku ambasadu u Siriji.

Iranska novinska agencija nakratko je potaknula napetosti kada je na platformi društvenih medija X objavila izvještaj na arapskom jeziku u kojem se kaže da je sav vazdušni prostor iznad Teherana zatvoren za vojne vježbe. Agencija je potom uklonila izvještaj i porekla da je objavila takvu vijest, prenosi Fena.

Zemlje u regiji i Sjedinjene Države u stanju su visoke pripravnosti i pripremaju se za mogući napad Irana od 1. aprila kada se sumnjalo da su izraelski ratni avioni bombardovali kompleks iranske ambasade u Siriji.

Lufthansa je rekla da je obustavila letove za i iz Teherana od 6. aprila do vjerovatno 11. aprila.

"Stalno pratimo situaciju na Bliskom istoku i u bliskom smo kontaktu s vlastima. Bezbjednost naših gostiju i članova posade glavni je prioritet Lufthanse", rekao je glasnogovornik kompanije za Reuters.

Lufthansa i njena kancelarija Austrian Airlines jedina su dva zapadna prevoznika koji obavljaju međunarodne letove za Teheran, koji uglavnom opslužuju turski i bliskoistočni vazdušni prevoznici.