štrajkovi bitno utjecali

Lufthansa značajno povećala gubitak

Autor: Biznis.ba
Lufthansa značajno povećala gubitak
Foto: Arhiv

Njemačka vazdušna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.

Neto gubitak grupe u prva je tri ovogodišnja mjeseca iznosio 734 miliona eura i bio je za 57 posto veći nego u istom periodu prošle godine, pokazuje poslovno izvješće.

Prilagođeni operativni gubitak (prilagođeni EBIT) iznosio je 849 miliona eura i više je nego utrostručen. Negativan utjecaj vala štrajkova više skupina zaposlenika unutar grupe kao i zaposlenika partnera iznosio je oko 350 miliona eura, navodi uprava.

Na poslovanje grupe utjecali su i problemi u nabavnim lancima i geopolitička nestabilnost, dodaju.

Prihod je uvećan za pet posto u odnosu na početak 2023. godine, na 7.39 milijardi eura, uključujući 5.9 milijardi eura prihoda od prometa, većeg za tri posto nego prošle godine. U tri mjeseca zaključno s ožujkom kompanija je prevezla više od 24 miliona putnika, za 12 posto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuje poslovno izvješće, prenosi SEEbiz.

U drugom tromjesečju grupa planira povećati raspoložive kapacitete na oko 92 posto pretpandemijske nivoe, skromnije no što su prvobitno planirali, istaknuvši među razlozima daljnja ulaganja u operativnu stabilnost i odgođene isporuke aviona. Potvrdili su pozitivne izglede za poslovanje ovoga ljeta.