Najviše u srbiju

Mađarske kompanije u region uložile 2,5 milijardi eura

Autor: Biznis.ba
Mađarske kompanije u region uložile 2,5 milijardi eura
Foto: Arhiv

Mađarske kompanije u zadnjih deset godina u Adria regiju uložile su gotovo 2,5 milijardi eura, od čega najviše, gotovo 50 posto, u Srbiju (1,2 milijarde), zatim u Hrvatsku (869 miliona), Sloveniju (366 miliona). Najmanje, samo 22 miliona eura, uložile su u Sjevernu Makedoniju.

No, zemlje Adria regije znatno su manje ulagale u suprotnom smjeru, odnosno u Mađarskoj. Najviše ulaganja u posljednjih deset godina stiglo je iz Srbije (73 miliona), a zatim iz Slovenije (48 miliona).

Prema Bloombergu, granica između biznisa i politike izbrisana je u Mađarskoj, gdje je nova elita povezana s porodicom mađarskog lidera Viktora Orbana i njegovom vlašću preuzela velike poslove otkako je nacionalistički vođa došao na vlast 2010. godine.

Veza između politike i biznisa možda se najjasnije ogleda u Srbiji. Zahvaljujući prijateljstvu Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, posljednjih godina ojačala je politička saradnja Srbije i Mađarske, što je otvorilo put rastu trgovinske razmjene dviju zemalja, zajedničkim ulaganjima u energetiku te dolasku mađarskog kapitala u Srbiju, ocjenjuje Bloomberg Adria.

Kompanije bliske premijeru Mađarske u posljednje su vrijeme bacile oko na poslovne i industrijske nekretnine u Srbiji i ozbiljno se pozicionirale na tom tržištu, prenosi Investitor me.

Nedavno je Orbanov zet Ištvan Tiborc preko svoje kompanije Diófa Fund Management kupio 11 luksuznih poslovnih zgrada u Beogradu od svog poslovnog partnera Danijela Jelineka, mađarskog biznismena, s kojim mu se nekretninski biznis prepliće i u matičnoj zemlji.